by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Penjaga gol Argentina, Emiliano Martinez telah membalas serangan Kylian Mbappe selepas penyerang Perancis itu mendakwa bola sepak Amerika Selatan ‘tidak semaju Eropah’.

Martinez akan menghalang Mbappe pada hari Ahad ketika Argentina menentang Perancis dalam perlawanan akhir Piala Dunia di Qatar.

Sementara itu, Mbappe turut bertanding bersama Lionel Messi untuk Kasut Emas kerana kedua-dua pemain telah menjaringkan lima gol dalam kejohanan itu setakat ini.

Tetapi sebelum Piala Dunia, beberapa negara Amerika Selatan mendengar terhadap perbandingan Mbappe antara tahap bola sepak di Eropah.

“Kelebihan yang kami ada di Eropah ialah kami bermain sesama sendiri dengan perlawanan peringkat tinggi sepanjang masa, seperti Liga Negara-negara, contohnya,” kata Mbappe pada Mei.

“Apabila kami tiba di Piala Dunia, kami sudah bersedia, di mana Brazil dan Argentina tidak mempunyai tahap ini di Amerika Selatan.

“Bola sepak tidak semaju di Eropah. Itulah sebabnya pada Piala Dunia yang lalu, selalunya pasukan Eropah yang menang.”

Ketika ditanya mengenai penilaian Mbappe menjelang perlawanan akhir Piala Dunia, penjaga gol Argentina, Martinez berkata: “Dia tidak cukup tahu tentang bola sepak.

“Dia tidak pernah bermain di Amerika Selatan. Apabila anda tidak mempunyai pengalaman ini, mungkin lebih baik untuk tidak bercakap mengenainya.

“Tetapi tidak mengapa. Kami adalah pasukan yang hebat, diiktiraf sebegitu.”

Sementara itu, Messi juga tidak bersetuju dengan komen Mbappe awal tahun ini.

“Banyak kali kami bercakap tentang itu di Sepanyol,” kata Messi dalam temu bual dengan TyC Sports.

“Apabila kami kembali dari perlawanan kelayakan, kami memberitahu mereka: ‘Anda tidak tahu betapa sukarnya untuk anda layak ke Piala Dunia jika anda perlu pergi ke sana, pada ketinggian, dalam cuaca panas, di Venezuela’.”

Share Post:

Related Posts