by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Bekas bintang Chelsea, Eden Hazard telah mengecam Jerman atas protes lilitan OneLove mereka di Piala Dunia di Qatar.

FIFA telah memutuskan untuk melarang beberapa negara Eropah daripada memakai lilitan pelangi pada kejohanan itu – simbol keterangkuman dan anti-diskriminasi – dengan homoseksualiti haram di Qatar, mencetuskan perdebatan di kalangan pemain, peminat dan pakar.

Pemain Jerman bertindak balas terhadap larangan FIFA dengan kenyataan kuat sebelum sepak mula pada perlawanan pembukaan menentang Jepun pada hari Rabu, menutup mulut mereka untuk memberi isyarat bahawa mereka telah didiamkan oleh badan induk bola sepak dunia.

Beberapa pemain Jerman turut mengecam FIFA selepas perlawanan, dengan Manuel Neuer berkata ‘mereka tidak akan membungkam kami’ dan Joshua Kimmich membayangkan bantahan lanjut.

England sepatutnya memakai lilitan lengan OneLove dalam perlawanan pembukaan menentang Iran sebelum pusingan U yang disebabkan oleh ancaman ‘sekatan besar-besaran’ dan ‘pemerasan melampau’, menurut Persatuan Bola Sepak Jerman.

Denmark juga sepatutnya memakai lilitan OneLove bersama Wales, Belgium, Belanda dan Switzerland dan Denmark juga terbuka untuk meninggalkan FIFA selepas kontroversi itu.

Tetapi tidak semua orang menyokong perjuangan anti diskriminasi dengan pemain tengah Switzerland, Granit Xhaka menegaskan pasukannya tidak akan mengikuti bantahan Jerman dan mengatakan dia tidak berada di Qatar untuk ‘mengedarkan pelajaran kepada sesiapa’.

Bintang Belgium dan Real Madrid, Hazard kini menjadi pemain terbaru yang mengkritik Jerman atas bantahan mereka.

“Selepas itu mereka kalah dalam perlawanan itu,” kata Hazard kepada RMC Sport apabila ditanya mengenai isyarat Jerman itu.

“Mereka akan melakukan lebih baik untuk tidak melakukannya dan untuk menang.

“Kami di sini untuk bermain bola sepak, saya di sini bukan untuk menghantar mesej politik, orang lebih baik untuk itu. Kami mahu fokus kepada bola sepak.

“Saya tidak selesa bercakap mengenainya kerana saya di sini untuk bermain bola sepak. Kami diharamkan seketika…

“Saya tidak mahu memulakan perlawanan dengan kad kuning, ia akan menjengkelkan sepanjang kejohanan ini.”

Share Post:

Related Posts