by Azhan Mohi in
Premier League

Callum Wilson menuduh Arsenal dan Granit Xhaka dengan sengaja menggunakan taktik kotor semasa kemenangan penting Ahad di St James’ Park.

The Gunners mengekalkan harapan tipis mereka untuk kejuaraan dengan kemenangan yang sangat bermakna di venue yang menyimpan kenangan buruk untuk skuad Mikel Arteta.

Harapan Arsenal untuk kelayakan Liga Juara-Juara memuncak di timur laut 12 bulan lalu, tetapi mengembalikan pakaian yang lebih bergaya, bertekad untuk tidak layu di tengah-tengah atompshere yang bermusuhan.

Walaupun mereka menunggang nasib mereka sekali-sekala, Arsenal mendapat tiga mata bernilai walaupun beberapa taktik membuang masa yang digunakan oleh Xhaka adalah punca kekecewaan yang berterusan kepada Wilson yang buntu di hadapan gol.

“Dia telah duduk dengan pangkal pahanya (kecederaan) dan dia tersenyum seolah-olah tiada apa-apa yang salah dengannya,” kata Wilson kepada The Footballer’s Football Show.

“Saya seperti ‘bangun’. Dia jelas hanya membuang masa. Saya rasa setiap pemain mereka turun pada satu ketika dan mendapatkan fisio. Dan bangun selepas beberapa minit kelewatan.

“Mereka jelas datang dengan taktik yang jelas itu. Apabila anda adalah pasukan tuan rumah yang cuba mendapatkan momentum dalam permainan, ia mengecewakan anda.

“Kemudian anda cuba menjemputnya dan dia mula bercakap. Anda tahu bagaimana rasanya. Anda dari jalanan, anda tidak membenarkan orang bercakap dengan anda seperti itu. Saya seperti, di luar padang, orang tidak bercakap seperti ini kepada saya, jadi saya tidak akan membenarkannya di atas padang.”

Newcastle sendiri telah dituduh menyalahgunakan taktik yang sama musim ini tetapi pengurus Eddie Howe berpendapat Arsenal melampaui apa yang sepatutnya diterima.

Dia berkata: “Ia mengecewakan dari perspektif kami. Kami mahu bola bermain, kami mahu mencari rentak kami. Ia sangat berhenti-permulaan.

“Itu sesuai, sudah tentu, pasukan pelawat. Sebagai pasukan tuan rumah, anda mahukan bola dalam permainan, jadi ia mengecewakan dalam erti kata itu untuk kami, sudah tentu.”

Apabila ditanya sama ada pasukannya sengaja membuang masa, Arteta berkata: “Pastinya, pasukan kami tidak begitu.

“Saya tidak mahu mendekati perbualan itu dengan permainan yang kami hadapi hari ini. Kami telah melakukan apa yang kami perlu lakukan untuk memenangi perlawanan dan saya sangat gembira dengan itu.”

Share Post:

Related Posts