by Azhan Mohi in
Premier League

Gary Neville percaya rancangan Mauricio Pochettino di Chelsea akan ‘musnah’ jika Ben Chilwell dan Reece James tidak tersedia musim ini.

Pochettino memulakan kariernya sebagai pengurus Chelsea dengan keputusan seri 1-1 menentang Liverpool di Stamford Bridge pada hari Ahad apabila gol pembukaan Luis Diaz disamakan oleh jaringan penyamaan Axel Disasi sebelum separuh masa.

Chelsea memilih untuk memainkan pertahanan tiga pemain dengan kedua-dua Chilwell dan James dalam peranan pertahanan sayap di atas padang.

Neville merasakan Chelsea menunjukkan tanda-tanda baik dalam perlawanan pembukaan Liga mereka tetapi memberi amaran bahawa Pochettino akan sangat bergantung kepada Chilwell dan James.

“Terdapat banyak yang perlu diusahakan, banyak potensi, dan saya fikir mereka mempunyai jurulatih yang sesuai untuk mengubah potensi itu menjadi persembahan berkualiti tinggi,” kata Neville di Sky Sports’ The Gary Neville Podcast.

“Apa yang kami lihat [pada hari Ahad] ialah Chelsea mempunyai pertahanan sayap yang hebat tetapi mereka berdua telah bermain, perlawanan pertama musim ini.

“Itu akan memusnahkan rancangan Pochettino. Jika anda akan bermain sebagai bek sayap, mereka perlu menjadi pemain cemerlang yang berkualiti tinggi, yang menyerang seperti pemain sayap dan bertahan seperti bek sayap, dan mereka memilikinya.

“Tetapi tanda tanya besar ialah jika mereka berdua boleh kekal cergas. Bek sayap itu amat penting dan jika mereka kehilangan mereka, semuanya boleh runtuh sedikit.”

Neville juga percaya serangan Chelsea ketika ini ‘terlalu cepat’ dan ‘agak terlalu emosional’.

“Saya agak bimbang tentang Chelsea dalam setengah jam pertama. Ia adalah perubahan sistem yang muncul secara tiba-tiba,” kata Neville.

“Mereka berkembang dalam permainan dan itu tidak ada pada penghujung musim lalu – mereka kadangkala memalukan. Mereka membiarkan begitu

“Mereka gigih dan terus bermain [pada hari Ahad], dicontohi oleh dua pemain tengah. [Enzo] Fernandez dan [Conor] Gallagher mula mendominasi. Terdapat banyak yang menanti.

“Apa yang anda lihat tentang Chelsea ialah sifat [Mykhailo] Mudryk, [Ian] Maatsen dan [Nicolas] Jackson. Mereka awal melepasi ‘onside’, mereka terlalu pantas dalam permainan mereka, mereka tidak tenang di dalam kotak, mereka agak terlalu emosi, tetapi Mauricio Pochettino akan membawanya kepada mereka di padang latihan.”

Share Post:

Related Posts