by Azhan Mohi in
Premier League

Didier Drogba telah melabelkan bekas kelabnya Chelsea sebagai ‘kurang kelas’ di bawah pemilik baru Todd Boehly.

Sebuah konsortium yang diketuai oleh pelabur Amerika, Boehly dan firma ekuiti persendirian Clearlake Capital membeli Chelsea daripada jutawan Rusia, Roman Abramovich awal tahun ini.

Boehly ialah pemilik sambilan juara besbol tujuh kali LA Dodgers dan francais NBA Los Angeles Lakers, tetapi mengambil langkah pertamanya ke dalam bola sepak elit dengan membeli kelab Premier League, Chelsea.

Pemilik berusia 48 tahun itu mempunyai permulaan yang sibuk dalam tempoh perkhidmatannya di Stamford Bridge, membelanjakan lebih daripada £250 juta untuk pembelian baru sepanjang musim panas dan kemudian memecat pengurus Thomas Tuchel selepas hanya tujuh perlawanan musim 2022-23.

Boehly telah mendapat kecaman selepas mencadangkan Premier League sepatutnya melancarkan permainan All-Star Utara lawan Selatan dan juga kerana memecat beberapa ahli pasukan ruang belakang Chelsea, termasuk ketua perubatan dan ketua fisio mereka.

Drogba adalah salah seorang daripada beberapa lagenda Chelsea yang mempunyai hubungan baik dengan bekas pemilik Blues, Roman Abramovich dan penyerang legenda itu percaya kelab Stamford Bridge itu ‘kurang kelas’ di bawah pengganti pemilik Rusia itu.

“Saya mengenali kelab ini dengan kelas tertentu semasa era Roman Abramovich, tetapi hari ini saya mendapati ia kurang,’’ ujar Drogba, yang memenangi empat kejuaraan liga dan Liga Juara-Juara di Chelsea, memberitahu Canal+.

“Sangat sukar bagi saya untuk melihat bagaimana mereka menyingkirkan orang tertentu, contohnya ahli fisioterapi, yang berada di sana untuk masa yang sangat lama. Mereka harus kembali kepada prinsip dan nilai yang mereka ada.”

Awal minggu ini, bekas rakan sepasukan Drogba di Chelsea, Michael Ballack mengkritik Boehly kerana memecat Tuchel, menyifatkannya sebagai keputusan yang ‘tidak dapat difahami’.

Tuchel mengetuai Chelsea meraih tiga trofi selepas menggantikan Frank Lampard sebagai pengurus pada Januari 2021 tetapi dipecat selepas permulaan musim yang kurang memberangsangkan, dengan Graham Potter kemudiannya dinamakan sebagai penggantinya.

“Saya terkejut dengan pemecatan itu,” Ballack memberitahu SportBILD. “Bagi saya ia tidak dapat difahami apabila jurulatih diberhentikan begitu cepat.

“Terutama kerana Thomas Tuchel mempunyai kejayaan yang begitu hebat seperti memenangi Liga Juara-Juara.

“Anda boleh melihat bahawa pemilik baharu membawa falsafah baharu dengan pemahaman baharu tentang idea. Setiap orang mempunyai orang mereka sendiri yang mereka ingin harapkan, jadi mereka berusaha keras dengan jurulatih.

“Kita perlu melihat sama ada ia berfungsi dalam jangka panjang. Saya percaya anda perlu mendekati kelab yang berjaya dan besar dengan berhati-hati. Chelsea tidak memerlukan sebarang pergolakan! Todd Boehly melakukannya secara berbeza sekarang dengan mentaliti sikunya.”

Share Post:

Related Posts