by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Ketua jurulatih Brazil, Tite berang membidas dakwaan bahawa Gabriel Jesus bermain dengan kecederaan sedia ada pada Piala Dunia.

Kempen Piala Dunia untuk Jesus telah berakhir selepas dia mengalami kecederaan lutut semasa kekalahan 1-0 kepada Cameroon pada hari Jumaat.

Laporan di Brazil mendakwa penyerang Arsenal itu kini akan menjalani pembedahan dan berkemungkinan akan diketepikan sekurang-kurangnya tiga bulan.

Tetapi ia juga telah didakwa bahawa Brazil dan Tite tahu bahawa Jesus tidak cergas sepenuhnya menuju ke perlawanan terakhir kumpulan menentang Cameroon.

Apabila ditanya sama ada dia tahu Jesus mengalami kesakitan sebelum perlawanan menentang Cameroon, Tite menjawab: “Itu soalan yang sangat bagus kerana saya tidak suka mendengar pembohongan di luar sana, pembohongan jahat.

“Orang lain itu mahu melakukan perkara yang tidak baik untuk orang lain.

“Setiap masa, apa pun, kami bermain untuk kemenangan dengan risiko atau bahaya pemain.

“Jadi penipu yang ada di luar sana, kerana itu namanya bukan? Pembenci, kan? Mereka terus memberi kebencian, ia memberi mereka peluang, pergi dan lakukan sesuatu yang lain dan berhenti memberi berita palsu.

“Arsenal mempunyai jabatan perubatan yang hebat, kami mempunyai jabatan perubatan yang hebat, kami bertanggungjawab, kami bertanggungjawab secara peribadi, kami beretika, ia tidak akan berlaku.

“Saya tidak mahu ini berlaku, ia memalukan, kami sangat simpati dengan Gabriel, semalam kami mempunyai Neymar, Thiago dan Marquinhos berbual dengannya dan kemudian berbual dengan Telles.

“Kami kemudian mempunyai Cesar, Cesar mempunyai pengalaman dengan pasukan kebangsaan Brazil dan dia menjalani ini, dia mempunyai pengalaman disingkirkan [dari skuad], dia mempunyai lebih banyak pengalaman daripada saya untuk berbual dengan mereka. Dan dalam satu cara atau yang lain, saya akan mengatakan untuk tidak menghilangkan kesakitan, kerana jelas kita tidak boleh menghilangkan kesakitan itu, tetapi untuk membuat mereka berasa lebih baik, untuk menguatkan mereka dan dapat mengambil bahagian bersama kita sebagai sebanyak mungkin.”

Penolong jurulatih Brazil, Cesar Sampario menambah: “Adalah penting bagi kami untuk menjelaskan kerana Tite dan Juninho [penyelaras pasukan Brazil] secara khusus melawat Arsenal dan pada masa yang sama kami disedarkan, bukan sahaja mereka tetapi kakitangan perubatan.

“Saaya hanya mengulangi apa yang Tite katakan, kami tidak akan sekali-kali meletakkan risiko kesihatan untuk sebarang keputusan.

“Ya, kecederaan adalah sukar dalam karier atlet, tidak kira bila ia berlaku, ia sentiasa menjadi situasi apabila anda berasa rapuh kerana tidak dapat melakukan apa yang anda suka, terutamanya di Piala Dunia, yang merupakan impian menjadi kenyataan.

Share Post:

Related Posts