by klasikko in
Piala Dunia

Diogo Jota akan terlepas Piala Dunia selepas mengalami kecederaan betis dalam kemenangan Liverpool ke atas Manchester City.

Penyerang Portugal itu diusung keluar dari padang dan serta-merta mencetuskan kebimbangan bahawa dia mungkin akan diketepikan sebelum kejohanan dunia berlangsung di Qatar bulan depan.

Jota menggunakan Twitter untuk menghantar mesej emosi selepas berita itu diumumkan.

“Selepas malam yang baik di Anfield, bagi saya berakhir dengan cara yang paling teruk,” tulisnya.

“Pada saat-saat akhir salah satu impian saya runtuh, saya akan menjadi penyokong dari luar, kelab dan negara dan berjuang untuk kembali secepat mungkin. You’ll Never Walk Alone.”

Jurgen Klopp mengesahkan bahawa imbasan menunjukkan kecederaan Jota adalah serius.

Walaupun dia tidak menyebut tempoh untuk kepulangan penyerang itu, dia menjangkakan ketiadaan yang lama.

“Bukan berita baik, Diogo akan terlepas Piala Dunia, kecederaan yang agak serius pada otot betis,” kata bos Liverpool itu dalam sidang media sebelum perlawanan menjelang perlawanan West Ham.

“Prosesnya bermula dari sekarang. Itu sahaja, itulah diagnosis pertama, yang cukup jelas. Semua yang lain akan menyusul dalam beberapa hari akan datang.

“Berita yang sangat menyedihkan untuk pemain itu, untuk kami, untuk Portugal, untuk semua orang.

Dia menambah: “Ia satu impak yang besar. Sekarang kita boleh katakan dia akan berehat untuk masa yang lama, berbulan-bulan. Kita akan lihat, saya tidak mahu meletakkan tarikhnya. Ia akan lama.”

Jota menyertai beberapa rakan sepasukannya di Liverpool dalam senarai kecederaan, dengan Joel Matip juga kini tidak dapat bermain kerana kecederaan betis dan Ibrahima Konate diketepikan daripada pertembungan City kerana masalah otot.

Luis Diaz diketepikan sehingga berakhirnya Piala Dunia kerana kecederaan lutut yang dialami ketika menentang Arsenal.

Manakala Arthur Melo mengalami tamparan hebat selepas kecederaan dalam sesi latihan dan akan diketepikan untuk tiga bulan.

Alex Oxlade-Chamberlain, Curtis Jones dan Naby Keita semuanya kekal berehat dengan skuad Klopp yang semakin tempang.

Share Post:

Related Posts