by Azhan Mohi in
Premier League

Dimitar Berbatov telah memperkecilkan Manchester City dan Arsenal dan menyokong Manchester United atau Chelsea untuk memenangi kejuaraan Liga.

Man City akan cuba memenangi kejuaraan liga keempat berturut-turut di bawah kendalian Pep Guardiola tetapi Berbatov percaya penguasaan mereka akan berakhir musim ini.

Arsenal hampir memenangi kejuaraan liga pertama mereka sejak 2004 musim lalu tetapi Berbatov juga mempunyai keraguan terhadap The Gunners menjelang kempen 2023-24.

Legenda Bulgaria itu menjangkakan Manchester United akan bertambah baik apabila menduduki tempat ketiga musim lalu dan telah meramalkan Chelsea untuk melakukan transformasi yang menakjubkan di bawah kendalian Mauricio Pochettino.

The Blues hanya menduduki tempat ke-12 dalam Liga musim lalu tetapi Berbatov percaya mereka akan menjadi ‘kejutan besar’ tahun ini.

“Pemain yang sudah bersara sentiasa berat sebelah kepada kelab yang pernah mereka mainkan, jadi saya harap Manchester United kembali ke tempat mereka berada di puncak Liga,’’ Berbatov memberitahu Betfair.

“Manchester City adalah pilihan sekali lagi, saya tidak mahu itu berlaku kerana mereka akan menjadi juara empat tahun berturut-turut, yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

“Chelsea akan menjadi kejutan besar, mereka telah beraksi dengan baik di bawah Mauricio Pochettino dalam pramusim. Pemain baharu kelihatan yakin, mereka mencari bola dan tidak takut melakukan kesilapan.

“Mykhailo Mudryk kelihatan lebih yakin musim ini, Christopher Nkunku juga pemain yang hebat, dia boleh menjadi pemain yang hebat, malangnya dia memulakan musim dengan kecederaan. Saya dapat melihat Chelsea bersaing untuk kejuaraan Liga juga.

“Arsenal akan mempunyai tugas besar di tangan mereka kerana mereka selesa memimpin Liga selama berbulan-bulan dan masih tidak memenangi liga. Itulah yang boleh dilakukan oleh Premier League, ia membuatkan mereka melakukan kesilapan dan kehilangan kejuaraan.

“Arsenal tidak akan mengakuinya, tetapi gelaran itu adalah milik mereka untuk dimenangi dan jelas untuk diambil. Musim ini akan menjadi lebih sukar dan lebih mencabar untuk mereka.

“Mikel Arteta akan sangat gembira memasuki hari perlawanan pertama, ia sentiasa hebat untuk memulakan musim dengan trofi. Ia memberi anda minda yang positif dan keyakinan untuk meneruskan lebih banyak trofi.

“Terutama jika anda menewaskan pasukan besar seperti Manchester City, ia memberi anda rangsangan mental yang besar, ia membuatkan mereka sedar adalah mungkin untuk mengalahkan kelab ini, walaupun pada saat-saat akhir.

“Bagaimanapun, Manchester City telah kehilangan tiga Perisai Komuniti terakhir sekarang dan masih memenangi kejuaraan Liga. Bola sepak boleh menjadi sangat tidak dapat diramalkan.”

Ramalan Premier League Dimitar Berbatov

Pencabar Liga

“Saya tidak akan mengatakan Manchester City lagi. Saya jelas mahu Manchester United memenangi kejuaraan Liga. Saya rasa juara Premier League adalah Manchester United atau Chelsea.

“Saya suka cerita underdog dengan Chelsea, terutamanya apabila anda tidak melihatnya datang. Saya suka Pochettino sebagai jurulatih juga, saya mahu melihat dia berjaya di England dengan trofi.

Empat teratas

Persaingan untuk empat teratas adalah sebab mengapa Premier League begitu hebat untuk ditonton. Pasukan seperti Aston Villa, Newcastle, Brighton dan Tottenham boleh bersaing untuknya. Manchester City, Manchester United dan Chelsea akan berada dalam kelompok empat teratas.

“Jika Manchester United tidak mencapai empat teratas, maka ia adalah musim yang mengerikan. Saya rasa Arsenal akan mendapat empat teratas juga, mereka perlu mendesak kejuaraan dan tidak berpuas hati di tempat kedua seperti musim lalu. Saya tidak memasukkan Liverpool, Tottenham atau Newcastle.”

Share Post:

Related Posts