by Azhan Mohi in
Premier League

Erik ten Hag berkata Bruno Fernandes akan kekal sebagai kaptennya apabila Harry Maguire tidak bermain, menegaskan dia tidak bimbang dengan kualiti kepimpinan pemain tengah Manchester United itu.

Pemain antarabangsa Portugal itu telah menjadi kapten tetap United dengan Maguire diketepikan musim ini.

Prestasi dan kelakuannya di atas padang telah dikritik secara meluas selepas kekalahan mengerikan 7-0 kepada Liverpool di Anfield, Ahad lalu, dengan bekas kapten kelab Gary Neville mengetuai kutukan.

Tetapi bercakap pada sidang akhbar menjelang pertembungan Europa League menentang Real Betis Khamis ini, Ten Hag menolak kebimbangan itu dan menegaskan pemain antarabangsa Portugal itu adalah tokoh inspirasi dalam pasukannya.

Ditanya sama ada Fernandes memenuhi piawaian yang diperlukan sebagai kapten, ten Hag berkata: “Ya. Pasti. Dia bermain musim yang cemerlang, dia mempunyai peranan yang sangat penting dalam mengapa kita berada dalam kedudukan yang kita ada.

“Kerana dia memberi tenaga kepada pasukan, dia bukan sahaja banyak berlari dalam intensiti tertinggi tetapi dengan cara yang betul, ke arah yang betul.

“Dia menunjuk dan melatih pemain, dia adalah inspirasi untuk pasukan. Tetapi tiada siapa yang sempurna. Setiap orang ada kesilapan dan setiap orang perlu belajar. Saya perlu belajar, dia akan belajar juga kerana dia pintar.

“Tetapi saya sangat gembira untuk mempunyai Bruno dalam pasukan kami dan saya sangat gembira jika Harry tidak berada di atas padang, dia adalah kapten kami.”

Bekas pemain pertahanan United, Neville berang dengan Fernandes semasa serangan separuh masa kedua di Merseyside Ahad lalu, menunjukkan pemain tengah itu telah menuntut untuk dikeluarkan selepas pasukannya melepaskan gol kelima mereka.

“Bruno Fernandes berdiri di bulatan tengah dengan tangan terangkat bertanya: ‘Kenapa saya tidak keluar?’ kata Neville.

“Sejujurnya, saya perlu mengatakan beberapa kelakuannya pada separuh masa kedua telah memalukan.”

Tetapi sejak itu muncul Fernandes tidak memberi isyarat untuk melepaskan diri dan sebaliknya meminta penjelasan daripada kakitangan kejurulatihan mengenai kedudukannya berikutan pengenalan Anthony Elanga.

United berharap untuk meneruskan daripada kekalahan bersejarah itu apabila mereka menentang Betis pada perlawanan pertama pusingan 16 mereka di Old Trafford pada Khamis.

Share Post:

Related Posts