by Azhan Mohi in
Premier League

Antonio Conte telah melabelkan bintang Tottenham, Richarlison sebagai ‘mementingkan diri sendiri’ sebagai tindak balas kepada temu bual hebat yang diberikannya berikutan kekalahan Liga Juara-Juara menentang AC Milan pada Rabu.

Spurs tersingkir dari Eropah selepas seri tanpa jaringan di mana mereka hanya melakukan dua cubaan tepat sasaran di hadapan penyokong tuan rumah yang kecewa yang mengakhiri malam dengan melaungkan pelantikan semula bekas pengurus Mauricio Pochettino.

Richarlison, yang dihadkan untuk bermain selama 20 minit sebagai pemain gantian pada separuh masa kedua, mencurahkan jiwanya kepada media Brazil selepas perlawanan dan mengambil isu dengan taktik pengurusnya dan menyifatkan musim pasukannya sebagai ‘s***’ [teruk].

Pembelian £60 juta dari Everton telah mengalami masa yang mengecewakan di bawah Conte tetapi pengurus Spurs itu menegaskan pemain antarabangsa Brazil itu, yang masih belum menjaringkan gol Liga musim ini, masih boleh memainkan peranan semasa perlawanan itu.

Dia berkata: “Pertama sekali saya menonton wawancara Richarlison. Dia tidak mengkritik saya. Dia berkata musimnya adalah (kata-kata kasar) dan dia betul. Musim dia tidak bagus.

“Dia mengalami kecederaan, bermain dalam Liga Juara-Juara dan kemudian pergi ke Piala Dunia dan kemudian mengalami kecederaan serius.

“Dia tidak menjaringkan gol untuk kami. Saya fikir dia benar-benar jujur ​​untuk mengatakan musimnya tidak bagus. Musim beliau masih belum tamat. Jika dia layak bermain, saya akan memberinya peluang.”

Conte meneruskan: “Untuk sisa temu bual, saya fikir dia membuat kesilapan. Apabila anda bercakap tentang ‘saya’ dan bukan ‘kami’ anda mementingkan diri sendiri.

“Saya katakan kepada pemain saya jika kita mahu membina sesuatu yang penting dan memenangi trofi kita perlu bercakap dengan ‘kita’ bukan dengan ‘saya’, kerana jika tidak, anda memikirkan diri sendiri.

“Dia membuat kesilapan dan dia meminta maaf dan adalah baik untuk saya menjelaskan dengan pasukan sekali lagi mengenai perkara ini. Dalam aspek ini kita kena perbaiki. Kami harus lebih berpasukan dan menunjukkan semangat yang lebih positif, terutamanya dalam saat-saat negatif.

“Kadang-kadang ia tidak mencukupi untuk menjadi pemain yang baik. Anda perlu menunjukkan keinginan yang betul dan berjuang untuk memenangi permainan dan duel, untuk menjadi jahat.

“Saya fikir kadang-kadang kami agak lembut, tetapi saya jurulatih dan saya orang pertama yang bertanggungjawab untuk perkara ini berlaku dan ia tidak berlaku setiap kali.

“Saya perlu meningkatkan pasukan dan saya perlu meningkatkan semangat pasukan saya. Ia sentiasa berlaku pada masa lalu dan saya harap ia berlaku di sini.”

Share Post:

Related Posts