by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Legenda Chelsea Didier Drogba telah memberikan pandangannya tentang sebab pasukan Afrika bergelut untuk beraksi di Piala Dunia.

Tiada negara Afrika pernah mara ke separuh akhir kejohanan itu dan itu nampaknya tidak akan berubah di Qatar 2022.

Senegal, yang memenangi Piala Negara-Negara Afrika awal tahun ini, difikirkan mampu untuk memecahkan saluran kali ini, terutamanya dengan skuad mereka yang mengandungi pemain-pemain utama seperti duo Chelsea Edouard Mendy dan Kalidou Koulibaly.

Bagaimanapun, selepas kehilangan kapten dan azimat mereka, Sadio Mane akibat kecederaan pada malam Piala Dunia, harapan itu cepat pudar, dan ketiadaan penyerang Bayern Munich itu jelas untuk dilihat oleh semua orang semasa kekalahan mereka kepada Belanda pada hari Isnin.

Pada catatan yang lebih positif untuk benua itu, Tunisia dan Maghribi mampu mengikat Denmark dan Croatia masing-masing dengan keputusan seri tanpa jaringan, dengan Cameroon dan Ghana tewas perlawanan pertama mereka.

Walaupun pasukan Eropah dan Amerika Selatan secara semula jadi pilihan di Piala Dunia, ia masih menjadi misteri mengapa pasukan Afrika gagal mencapai gred.

Drogba, penjaring gol terbanyak sepanjang masa Ivory Coast dan bekas kapten, bermain di Piala Dunia 2006, 2010 dan 2014, tetapi Les Éléphants gagal melepasi peringkat kumpulan pada ketiga-tiga kejohanan.

Bercakap kepada BBC, dia berkata walaupun sukar untuk menentukan dengan tepat apa masalahnya, dia mempunyai satu teori yang mungkin menjelaskan perjuangan itu.

“Apabila anda melihat perlawanan [Senegal vs Belanda], Mane sendiri tidak boleh melakukan lebih baik daripada apa yang kami lihat,” kata bekas penyerang itu.

”Ia sangat sukar untuk pasukan Afrika kerana anda mempunyai keperibadian. Mereka sangat bagus dalam kelab mereka, terutamanya yang bermain di Eropah.

“Tetapi apabila mereka bersatu, menjadi lebih sukar bagi pengurus untuk mencari sistem yang betul. Untuk bermain pemain yang tepat pada posisi yang betul, untuk mengekalkan keamatan yang diperlukan apabila anda bermain pada tahap seperti itu.”

Walaupun kebanyakan skuad terdiri daripada pemain yang menjalankan karier mereka merentasi banyak kelab yang berbeza, seperti yang dicadangkan Drogba, pasukan Afrika menolaknya ke tahap yang melampau.

Skuad Tunisia misalnya terdiri daripada 26 pemain, yang bermain di 13 negara berbeza di tiga benua, berbanding pemain Jerman yang semuanya berpangkalan di hanya tiga negara di seluruh Eropah.

Share Post:

Related Posts