by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Didier Deschamps mengesahkan Perancis akan mengambil langkah berjaga-jaga yang ketara bagi mengelak penularan virus yang menafikan mereka mendapat khidmat dua pemain utama menentang Maghribi malam Rabu.

Kedua-dua Adrien Rabiot dan Dayot Upamecano terlepas kemenangan 2-0 yang menyaksikan juara bertahan itu menempah tempat mereka dalam acara persembahan Ahad menentang Argentina yang diterajui Lionel Messi.

Pemain tengah Juventus, Rabiot dan pertahanan tengah Bayern Munich, Upamecano telah memainkan peranan penting dalam perjalanan Les Bleus ke empat pasukan terakhir tetapi tidak dapat dipilih untuk menentang Atlas Lions kerana sakit.

Upamecano dianggap cukup cergas untuk diletakkan di bangku simpanan tetapi merupakan pemain gantian yang tidak digunakan manakala Rabiot diberitahu untuk kekal di hotel pasukan.

Pemain sayap Kingsley Coman pula dikatakan demam panas dan kekal di bangku simpanan.

Dan dengan hanya empat hari sebelum perlawanan akhir, Deschamps berhati-hati dengan penyakit yang melanda seluruh kem dari merampas lebih banyak pemain terpentingnya.

“Di Doha, suhu telah turun sedikit, anda mempunyai penghawa dingin yang sentiasa dihidupkan,” kata Deschamps.

“Kami mempunyai beberapa kes simptom seperti selesema. Kami cuba berhati-hati supaya ia tidak merebak dan pemain telah melakukan usaha yang hebat di atas padang dan jelas sekali sistem imun mereka terjejas.

‘‘Dayot Upamecano berasa sakit sejurus selepas perlawanan [menentang England]. Ia berlaku apabila anda melakukan usaha sedemikian, badan anda menjadi lemah dan anda lebih terdedah untuk dijangkiti virus ini.

“Kami mengambil semua langkah berjaga-jaga yang perlu, kami cuba memastikan ia tidak merebak tetapi virus sudah tentu menular dan kami perlu mengambil langkah berjaga-jaga terhadapnya. Kami memisahkan dia daripada orang lain dan Adrien juga.”

Perhatian kini akan segera beralih kepada bagaimana Perancis boleh menghalang Lionel Messi daripada menamatkan kerjaya antarabangsanya dengan satu trofi yang telah diidamkan sepanjang karier cemerlangnya.

Antoine Griezmann, boleh dikatakan pemain terbaik Perancis, menegaskan adalah tidak adil untuk meletakkan semua tumpuan kepada Messi dan mengabaikan merit pasukan Lionel Scaloni yang semakin meningkat.

“Mana-mana pasukan dengan Messi adalah pasukan yang sama sekali berbeza,” kata Griezmann.

“Kami telah melihat hampir semua perlawanan mereka di Piala Dunia ini, kami telah melihat Argentina bermain, kami tahu bagaimana mereka bermain, mereka adalah pasukan yang sukar untuk diharungi dan mereka nampaknya berada dalam prestasi terbaik.

“Sudah tentu, bukan sahaja Messi, mereka mempunyai pasukan yang kuat di sekelilingnya jadi kami tahu ia akan menjadi perlawanan yang sukar dan mereka akan mendapat banyak sokongan daripada penonton.

“Kami akan kembali bekerja esok, fokus padanya, bagaimana kami boleh menyakiti mereka, bagaimana kami boleh bertahan menentang mereka, kami akan bersedia dengan baik.”

Share Post:

Related Posts