by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Kevin De Bruyne telah mendedahkan bahawa perbalahan animasinya dengan Toby Alderweireld adalah mengenai gaya permainan Belgium semasa kemenangan 1-0 ke atas Kanada dalam perlawanan pembukaan Piala Dunia mereka.

Michy Batshuayi menjaringkan gol tunggal permainan pada separuh masa pertama manakala Thibaut Courtois dipaksa untuk menyelamatkan Belgium ketika dia menyelamatkan sepakan penalti Alponso Davies.

Kanada, bagaimanapun, adalah pasukan yang unggul untuk majoriti perlawanan itu dan De Bruyne mengakui dia tidak berpuas hati dengan kecenderungan Belgium untuk memilih bola tinggi[long ball].

“Ia tidak bagus,” De Bruyne memberitahu Sporza.

“Saya fikir kami mempunyai cara yang salah untuk membina pada separuh masa pertama, kami tidak menemui ruang semasa ruang itu ada. Kami menyesuaikannya semasa rehat, selepas itu ia lebih baik sedikit. Walaupun ia masih belum cukup bagus sebagai satu pasukan.

“Itu juga perbincangan saya dengan Alderweireld. Saya fikir terdapat lebih banyak ruang daripada yang dilihat dan saya fikir kami terlalu banyak mencari bola tinggi[long ball] sementara masih ada ruang untuk melepasi.

“Apa pun, beberapa perbincangan mengenai cara bermain tidak menjadi masalah. Kami tahu apa yang perlu diubah.

”Akhirnya, ini [persembahan] juga bukan perkara yang paling penting.

Kami tidak cukup bagus, tetapi semangat juangnya bagus. Itu adalah sesuatu yang selalu kami ada, tetapi juga keperluan minimum. Jika ia tidak berjaya, anda masih boleh menang. Kita perlu belajar daripada ini dan juga realistik. Ia mesti lebih baik, termasuk saya sendiri.”

Apabila ditanya mengenai perbalahan itu, Alderweireld berkata: “Itu bola sepak tulen, itu adalah emosi.

“Kami di sini bukan untuk melayan satu sama lain seperti budak koir, kami di sini sebagai lelaki. Kevin ada sesuatu dan saya tidak bersetuju.

“Itu adalah emosi dan menunjukkan bahawa kami sedang mengusahakannya. Butang dipusing dengan pantas dan itu baru sahaja berakhir antara Kevin dan saya. Kami lebih baik.”

Share Post:

Related Posts