by Azhan Mohi in
Premier League

David Moyes telah mengulas kepentingan memenangi perlawanan Premier League yang ke-250 – satu pencapaian yang hanya dicapai oleh Sir Alex Ferguson dan Arsene Wenger sebelum ini.

Pengurus Scotland itu mencapai kejayaan pada hari Sabtu apabila pasukan West Hamnya menewaskan Nottingham Forest 4-0 di Stadium London.

Perlawanan itu tanpa jaringan sehingga minit ke-70 selepas itu Danny Ings menjaringkan dua gol pertama Ironsnya sebelum Declan Rice dan Michail Antonio melengkapkan kemenangan itu.

Ia adalah tiga mata yang amat diperlukan untuk West Ham yang bergelut musim ini dan kini berada di tangga ke-16 carta, hanya dua mata di atas zon penyingkiran.

“Perkara yang besar adalah gol pertama, ia sangat penting. Kami menjalankan tugas dengan baik dan memperoleh empat gol bukanlah sesuatu yang telah kami lakukan banyak,” Moyes memberitahu Match of the Day.

“Rasanya lebih seperti diri kami yang lama, gol membuat perbezaan yang besar. Sebaik sahaja kami mendapat gol kedua anda dapat melihat pemain bermain dengan baik, seluruh padang berasa lebih baik.

“Ia adalah permulaan yang anda mahukan sebagai penyerang dan Danny Ings terkenal dengan menjaringkan gol, dia tahu di mana dia sepatutnya berada. Dia jumpa cara nak buat bola masuk jaring, macam-macam cara nak jaringkan gol.

“Saya mahu melihat pasukan di atas kami. Saya pernah berada di sini sebelum ini tetapi saya tidak menikmati kedudukan yang pernah kita lalui. Semoga kita akan berada di kedudukan yang baik.”

Walaupun 250 kemenangannya meletakkannya di tempat ketiga dalam senarai sepanjang masa, Moyes tidak mungkin mengatasi jumlah kemenangan yang dikumpul oleh Ferguson (528) dan Wenger (476).

Dia juga berada di belakang legenda Manchester United dan Arsenal dari segi permainan Premier League yang diuruskan, baru-baru ini memintas Harry Redknapp untuk menduduki tempat ketiga dalam senarai sepanjang masa.

Bekas bos Everton, Sunderland dan Manchester United itu telah menguruskan 643 perlawanan Premier League setakat ini dan 1075 di semua pertandingan.

“Sangat bagus untuk memperoleh 250 kemenangan tetapi lebih baik jika saya hanya mempunyai 275 perlawanan,” tambah Moyes secara berseloroh.

“250 malam Sabtu yang baik daripada seribu tidak terlalu buruk.

“Mereka semua penting, jika anda tidak memenangi perlawanan pertama anda, anda mungkin tidak mendapat perlawanan kedua anda dalam pengurusan bola sepak, sama seperti jika anda tidak memenangi ke-250 anda, anda mungkin tidak mendapat ke-251 anda. Ia tidak teruk.”

Share Post:

Related Posts