by Azhan Mohi in
Premier League

Rio Ferdinand merasakan Adrien Rabiot mempunyai potensi untuk menjadi pemain yang bagus untuk Manchester United walaupun menjadi pilihan sandaran, sementara dia juga telah mendedahkan pendapat dari David Luiz terhadap pemain Perancis itu.

United kelihatan menerima kekalahan dalam mengejar bintang Barcelona, ​​Frenkie de Jong dan kini sedang mencari untuk mendapatkan perjanjian £15 juta untuk pemain tengah Juventus, Rabiot.

Walaupun Ferdinand tidak begitu gembira melihat United terlepas sasaran nombor satu mereka, dia meminati pemain Perancis itu – dan David Luiz menyifatkan dia sebagai salah seorang pemain paling berbakat di PSG.

Bercakap di LIMA saluran YouTubenya pada hari Selasa, Ferdinand berkata mengenai langkah itu: “Tidak dinafikan bahawa Rabiot adalah pemain bola sepak yang sangat berbakat. Kaki kiri yang hebat, cemerlang dalam membawa bola dan menggelecek serta mengambil bola di bawah tekanan, boleh melakukan hantaran – sangat baik dalam jarak dekat terutamanya.

“Posisi yang mungkin dilihat Man United untuk beliau beraksi adalah salah satunya ‘holding midfielder’, atau lapan [centre midfielder]. Kebimbangan terbesar saya dengan itu ialah, jika dia akan beraksi sebagai nombor lapan, dia tidak menjaringkan gol yang mencukupi.

“Saya rasa McTominay telah mendapat lebih banyak gol dalam beberapa musim terakhir berbanding dia dan dia juga tidak cukup.

“Jadi adakah kumpulan peminat akan gembira? Memandangkan mereka telah memilih Frenkie de Jong, Rabiot jelas merupakan pilihan kedua, ketiga atau keempat. Mereka telah menunggu situasi Frenkie de Jong berubah dan ia tidak jadi ini adalah tandatangan reaktif.

“Mereka fikir mereka akan mendapatkan Frenkie de Jong, “Tidak, kami tidak mendapatkannya, lebih baik kami mencari orang lain, siapa yang tersedia?” Dan ia bukan selalunya senario kes terbaik apabila itu berlaku.

“Saya fikir ia akan menjadi risiko. Saya tidak nampak bayarannya lebih daripada £20 juta, dalam pasaran hari ini ia adalah murah memandangkan. Tetapi pada masa yang sama, kebimbangan terbesar ialah: adakah dia sesuai untuk Manchester United? Adakah dia akan menjadikan kami pasukan yang akan mencabar lebih kuat untuk kedudukan Liga Juara-Juara? saya tidak tahu.

“Dia bermain banyak perlawanan untuk Juventus baru-baru ini, dia berada di Paris Saint-Germain, dia pemain antarabangsa Perancis. Tetapi bagi saya dia jelas sekali dibelakang daripada Frenkie de Jong.

“Saya menemu bual David Luiz ketika dia di PSG dan Rabiot masih di sana dan dia berkata, “Rio, salah seorang pemain paling berbakat di sini ialah Rabiot. Tetapi dia hanya perlu membetulkan dirinya, membetulkan pemikirannya, betulkan sikapnya. Jika dia mendapat perkara itu, dia mungkin tidak boleh diatasi, tidak boleh dihalang”.

“Dia belum mencapai tahap yang diharapkan oleh seseorang seperti David Luiz dari segi kebolehan – tetapi mungkinkah perpindahan ini akan membantu beliau?

“Tetapi, sekali lagi, ini adalah langkah reaktif. Ini adalah pilihan kedua, ketiga atau keempat untuk Manchester United dan bukan ini yang kami maksudkan. Biasanya Man United mempunyai beberapa pilihan dan berkata, “Inilah pemain yang kami mahukan” dan pada hari itu kami pergi dan mendapatkannya. Tidak kira siapa lagi yang berada di meja, tetapi ia hanya menunjukkan kepada anda bagaimana keadaan telah berubah.”

Dia menambah: “Rabiot masuk, saya tidak fikir ia suram seperti yang semua orang fikirkan. Dia menambah kualiti, sama ada dia meningkatkan tahap apa yang kami ada masih perlu dilihat.”

Share Post:

Related Posts