by Azhan Mohi in
Premier League

David de Gea telah mengadu bahawa Arsenal telah diberikan kelebihan yang ketara menjelang pertembungan teratas Ahad selepas keputusan seri Manchester United menentang Crystal Palace pada malam Rabu.

Skuad Erik ten Hag yang semakin meningkat dengan pantas kelihatan melakar ke arah kemenangan kesepuluh berturut-turut selepas Bruno Fernandes meletakkan mereka di hadapan pada separuh masa di Selhurst Park.

United mencipta sedikit peluang dalam babak kedua tetapi jarang kelihatan seperti akan melepaskan gol penyamaan sehingga Palace meningkatkan tekanan pada peringkat penutup.

The Red Devils menerima tamparan hebat ketika berbaki 10 minit apabila Casemiro diberi kad kuning kerana melakukan kekasaran yang tidak wajar dan melulu terhadap Wilfried Zaha.

Kad kuning kelima pemain Brazil itu pada musim ini bermakna dia akan terlepas perlawanan Ahad menentang pendahulu liga, Arsenal.

Tetapi lebih buruk berlaku apabila tendangan percuma Michael Olise yang menakjubkan pada masa kecederaan membolehkan Eagles mencuri satu mata.

Walaupun penggantungan Casemiro mungkin menyakitkan diri sendiri, De Gea menyimpan kemarahannya kepada mereka yang bertanggungjawab mengatur jadual perlawanan dengan Arsenal diberi cuti seminggu sebelum perlawanan besar Ahad ini.

Dia berkata: “Salah seorang pemain terbaik kami tidak boleh bermain dengan salah satu pasukan terbaik.

Saya tidak faham mengapa kami terpaksa bermain hari ini dan mereka tidak, itu boleh membuat perbezaan pada hari Ahad. Dia adalah satu kehilangan besar buat kami.

Sementara itu, De Gea berpuas hati dengan persembahannya sendiri selepas dia melakukan dua penyelamatan menakjubkan daripada Odsonne Edouard dan Marc Guehi.

Tetapi dia amat kecewa dengan cara pasukannya gagal meneruskan perlawanan selepas perlawanan dimulakan semula.

Dia berkata: “Separuh masa kedua dari awal kami kehilangan bola mudah, bukan tempo dalam permainan dan hilang kawalan permainan.

Mereka mula mencipta peluang, menjaringkan gol yang hebat. Dua mata hilang hari ini.

“Saya gembira dengan penyelamatan saya pada separuh masa pertama dan saya fikir ia sudah berakhir jadi saya hanya menyentuhnya dengan jari saya.

Kemudian kami menjaringkan gol beberapa minit kemudian jadi ia bagus.

“Perasaan pada akhirnya tidak begitu baik kerana kami tidak menang.”

Share Post:

Related Posts