by Azhan Mohi in
Premier League

Cristiano Ronaldo mungkin telah membakar api di Manchester United sekali dan untuk semua selepas memberikan temu bual yang panas di mana dia mengecam kelab itu dan mendakwa dia ‘tidak akan menghormati’ Erik ten Hag.

Pemain berusia 37 tahun itu telah dihukum oleh pengurusnya dan terpaksa berlatih bersama pasukan remaja – serta didenda dua minggu gaji – selepas enggan masuk sebagai pemain gantian lewat menentang Tottenham bulan lalu, sebaliknya menuju ke terowong sebelum sepenuh masa.

Ronaldo nampaknya telah disepadukan semula ke dalam pasukan selepas Ten Hag membuat keputusan di bawah insiden itu, tetapi bintang Portugal itu kini menghidupkan semula drama itu dengan menyelar jurulatih Belanda itu serta mengkritik kelab itu.

Ditanya mengenai Ten Hag, Ronaldo memberitahu Piers Morgan Uncensored pada malam Ahad: “Saya tidak menghormati dia kerana dia tidak menunjukkan rasa hormat kepada saya.

“Jika anda tidak menghormati saya, saya tidak akan menghormati anda.”

Ditanya sama ada dia merasakan Ten Hag cuba memaksanya keluar, dia menjawab: “Ya, bukan sahaja jurulatih tetapi dua atau tiga lagi lelaki yang berada di sekitar kelab [di peringkat eksekutif kanan]. Saya rasa dikhianati.”

Disiasat sama ada dia merasakan mereka secara aktif cuba menyingkirkannya, dia meneruskan: “Sejujurnya, saya tidak sepatutnya mengatakan itu, saya tidak tahu, tetapi saya tidak peduli, sentiasa orang harus mendengar kebenaran. Ya, saya rasa dikhianati.

“Dan saya merasakan bahawa sesetengah orang mereka tidak mahu saya di sini. Bukan sahaja tahun ini malah tahun lepas juga.”

Ronaldo juga mendedahkan dalam temu bual bahawa anak perempuannya yang berusia tiga bulan dimasukkan ke hospital pada Julai, yang bermakna dia tidak dapat kembali untuk latihan pra-musim bersama United.

Pemenang Ballon d’Or lima kali itu tidak hadir dalam jelajah kelab itu di Thailand dan Australia dan berkata apabila dia memaklumkan United bahawa dia perlu kekal di Portugal, mereka meragui penjelasannya, yang membuatkan dia berasa ‘sakit hati’ dan ‘buruk’.

Ronaldo juga menyasarkan keadaan semasa kelab dan merasakan United agak ketinggalan daripada juara bertahan Premier League, Manchester City dan Liverpool, serta pendahulu semasa Arsenal, dan telah mengakui dia telah dijadikan ‘kambing hitam’ yang dipersalahkan untuk semua yang salah.

Dia meneruskan: “Saya fikir peminat harus tahu kebenaran. Saya mahukan yang terbaik untuk kelab. Inilah sebabnya saya datang ke Manchester United.

“Tetapi anda mempunyai beberapa perkara di dalam yang tidak membantu [kami] mencapai tahap teratas seperti City, Liverpool dan juga Arsenal sekarang… sebuah kelab dengan dimensi ini sepatutnya berada di puncak pada pendapat saya dan mereka tidak malangnya.”

Dia menambah: “Seperti yang dikatakan Picasso, anda perlu memusnahkannya untuk membina semula dan jika mereka bermula dengan saya, bagi saya, ia tidak menjadi masalah.

“Saya suka Manchester United, saya suka peminat, mereka sentiasa di sisi saya. Tetapi jika mereka mahu melakukannya secara berbeza… mereka perlu mengubah banyak, banyak perkara.”

Share Post:

Related Posts