by Azhan Mohi in
Premier League

Antonio Conte percaya Manchester United telah berjaya menamatkan saingan di kedudukan tiga teratas Liga, sementara dia mengharapkan Chelsea untuk melancarkan cabaran mengejut bagi baki tempat empat teratas.

Dengan Arsenal dan Manchester City terlibat dalam perlumbaan kejuaraan yang mendebarkan dan Man United terus menarik perhatian di bawah kendalian Erik ten Hag, bos Tottenham Conte merasakan hanya ada satu tempat Liga Juara-Juara untuk direbut.

Spurs kini menghuni kedudukan empat teratas terakhir dan melonjak enam mata di hadapan Liverpool di tangga kelima pada hari Sabtu selepas menewaskan Nottingham Forest 3-1, sejurus selepas pasukan Jurgen Klopp mengalami kekalahan mengejut kepada Bournemouth.

Newcastle United tujuh mata di belakang Tottenham dengan dua perlawanan dalam tangan, manakala Brighton akan bergerak sama dengan Spurs jika mereka memenangi tiga perlawanan dalam tangan.

Pencabar pastinya semakin bertambah pada penghujung musim ini dan Conte percaya Chelsea juga harus berada dalam senarai empat teratas selepas kebangkitan mereka di bawah Graham Potter.

The Blues telah mengharungi musim yang suram tetapi memperoleh kemenangan ketiga berturut-turut pada hari Sabtu untuk kekal 11 mata di belakang Tottenham dengan satu perlawanan dalam tangan.

“Kami tahu betul perlumbaan untuk mendapatkan tempat dalam Liga Juara-Juara adalah sangat sukar. Anda lihat pesaing,” kata Conte selepas Spurs menewaskan Forest hasil dua gol Harry Kane dan gol Son Heung-min.

“Anda lihat terdapat banyak, banyak pasukan yang terlibat dan saya fikir pada masa ini hanya ada satu tempat yang tersedia kerana Man City dan Arsenal sedang berjuang untuk memenangi Liga dan Man United saya rasa menunjukkan mereka mempunyai kesinambungan hebat keputusan yang baik.

“Saya rasa ada satu tempat dan terdapat banyak pasukan, banyak pasukan penting yang berada dalam perlumbaan ini.

“Kami perlu cuba melakukan yang terbaik dan pastinya saya ulangi untuk kami menamatkan saingan di empat teratas adalah seperti memenangi Liga. Ia berlaku musim lalu dan saya bercakap tentang keajaiban.

“Saya terus mengatakan mungkin musim ini ia lebih sukar, lebih sukar kerana Liverpool adalah pesaing dalam perlumbaan ini.

“Newcastle adalah pesaing dan Newcastle adalah Newcastle yang berbeza dengan masa lalu. Mereka melabur banyak wang dan mereka mempunyai pasukan yang kuat.

“Anda melihat Chelsea dan apa yang berlaku di sana serta kedudukan mereka, tetapi saya tidak menganggap Chelsea di luar [perlumbaan empat teratas]. Mereka mempunyai kemungkinan untuk memenangi 11 atau 12 perlawanan terakhir berturut-turut kerana skuad itu benar-benar kuat.

“Tetapi kita perlu memikirkan diri kita sendiri. Kelab terkemuka melihat diri mereka sendiri, bukan keputusan lain.

“Kami perlu fokus pada laluan kami dan cuba melakukan yang terbaik sehingga akhir musim dan kemudian kami melihat kedudukan mana yang mampu kami capai.”

Share Post:

Related Posts