by Azhan Mohi in
Premier League

Antonio Conte telah mentertawakan kenyataan yang mengatakan pesaing Tottenham iaitu Chelsea dan Manchester United berada dalam tempoh peralihan.

Spurs bersaing dengan kuasa tradisional Premier League untuk tempat empat teratas musim ini tetapi telah digemparkan dengan kekalahan berturut-turut menentang United dan Newcastle.

Di sebalik kemunduran itu, enam bulan lalu telah mewakili tempoh bebas yang agak bergelora untuk Spurs yang mengatasi Arsenal ke kelayakan Liga Juara-Juara musim lalu sebelum memulakan kempen musim baru yang mengagumkan.

Sebaliknya, United dan Chelsea telah menyesuaikan diri dengan tuntutan taktikal pengurus baharu Erik ten Hag dan Graham Potter, tetapi Conte masih merasakan adalah tidak adil untuk membandingkan Spurs dengan kelab yang telah melabur begitu banyak dalam skuad mereka di bawah beberapa rejim berbeza.

Ditanya sama ada dia merasakan peluang untuk Spurs musim ini, Conte berkata, “Jika Chelsea dalam peralihan selepas mereka memenangi Liga Juara-Juara dua tahun lalu dan musim lalu mereka memenangi Piala Dunia, United dua tahun lalu menduduki tempat kedua. Jika kelab-kelab yang boleh melabur banyak wang ini sedang dalam peralihan, saya tidak tahu siapa pencabar gelaran?

“Pada bulan November, kami berada di tempat kesembilan. Kami bermain Conference League, dan anda fikir United dan Chelsea sedang dalam peralihan? Dengan Ronaldo, Varane, Sancho, dalam peralihan? Saya berharap untuk berada dalam peralihan dengan cara ini.”

Conte akan berharap untuk berbelanja sekali lagi pada Januari sebaik sahaja balu perpindahan itu dibuka semula, memandangkan kebimbangan kecederaan yang menyelubungi Dejan Kulusevski yang tidak beraksi sejak dia mengalami kecederaan hamstring sebelum rehat antarabangsa.

Kekuatan Tottenham sebagai pasukan penyerang telah terjejas teruk kerana ketiadaan pemain antarabangsa Sweden itu tetapi Conte percaya ia bukan masa yang sesuai untuk bercakap mengenai potensi pengukuhan.

Dia berkata: “Saya fikir pada masa ini kita perlu menumpukan perhatian pada masa kini dan cuba melakukan yang terbaik,” katanya.

“Sekarang bukan masa yang sesuai untuk menjawab. Yang pasti, sejak November dan selepas satu tahun saya memahami banyak perkara yang pada saat pertama bagi saya sangat sukar untuk difahami.

“Sekarang saya akan memasuki dunia Tottenham dan yang mana situasi kami, yang mana kedudukan kami dan yang mana titik permulaan kami dan berapa lama jalan yang kami lakukan untuk berdaya saing dan berjuang untuk sesuatu yang penting.

“Yang pasti, pengetahuan saya tentang Tottenham, saya mempunyai lebih banyak dan lebih lengkap.

“Atas sebab ini, saya bersedia untuk bercakap dengan kelab yang terbaik untuk masa depan tetapi sekarang kami perlu fokus pada masa kini kerana keinginan saya dan pemain saya’ adalah untuk melakukan yang terbaik untuk memberikan kepuasan kepada peminat kami.”

Share Post:

Related Posts