by Azhan Mohi in
Premier League

Pemain sayap PSV Eindhoven, Cody Gakpo mengesahkan dia ‘hampir’ untuk menyertai Manchester United pada musim panas selepas mengadakan rundingan perpindahan dengan Erik ten Hag.

Pemain antarabangsa Belanda itu mula menyerlah musim lalu dan berkembang pesat di bawah bimbingan bekas penyerang United, Ruud van Nistelrooy, yang mengambil alih jawatan ketua jurulatih PSV pada Mac lalu.

Ten Hag akhirnya mengukuhkan pilihan serangan United dengan menandatangani Antony dari Ajax, tetapi tidak sebelum dia melakukan usaha bersepadu untuk meyakinkan Gakpo untuk menyertainya di Old Trafford.

Pemain berusia 23 tahun itu bagaimanapun kekal bersama kelab Eredivisie selepas menolak peluang lewat untuk bersama Ralph Hasenhuttl di Southampton.

“Saya hampir pergi, saya bercakap dengan Erik ten Hag beberapa kali di Manchester United,” kata Gakpo kepada The Times.

“Akhirnya perjanjian itu tidak berjaya, yang memalukan, untuk saya dan perkembangan saya, dan kerana Manchester United adalah salah satu kelab terbesar di dunia, tetapi juga untuk PSV, kerana untuk memindahkan pemain ke Manchester United adalah perkara yang baik untuk kelab.

“Ia berakhir kira-kira seminggu sebelum berakhirnya jendela perpindahan dan pada minggu itu saya terpaksa memutuskan sama ada saya akan pergi ke Leeds atau Southampton. Pada akhirnya saya kekal, tetapi ia adalah tempoh yang tertekan.”

Keputusan untuk kekal telah terbukti bijak dengan Gakpo menikmati musim paling prolifiknya setakat ini dengan menjaringkan 14 gol daripada 20 penampilan setakat musim ini dan kini kelihatan pasti untuk dimasukkan ke dalam skuad Piala Dunia kendalian Louis van Gaal.

“Saya selalu berkata jika saya tinggal di sini, itu adalah kelab zaman kanak-kanak saya. Ia bukan satu hukuman,” tambah Gakpo. “Saya suka berada di sini, saya mahu memenangi trofi di sini dan melakukan yang terbaik untuk kelab.

“Tetapi jika saya mendapat peluang untuk pergi ke Premier League atau sesuatu, sudah tentu saya perlu mempertimbangkan pilihan itu. Pada masa itu saya sibuk tetapi saya pulih dengan cepat.’

Gakpo, yang mendedahkan dia mencontohi permainannya pada Thierry Henry, akan berusaha untuk meningkatkan reputasinya yang semakin meningkat menentang satu lagi kelab kegemarannya, Arsenal, dalam Liga Europa malam ini dengan PSV berharap untuk mengawal Kumpulan A.

“Saya seorang pemain sayap tinggi, tetapi apabila anda mencari pemain sayap tinggi tidak begitu ramai, jadi beberapa tahun lalu saya mula menonton Henry,” kata Gakpo. ‘

“Dia lebih kepada penyerang, tetapi dia juga tinggi dan dia suka bermain di sebelah saya, jadi saya menonton klip dia dan cuba belajar sesuatu daripadanya: cara dia masuk dari kiri dan merembat dengan kanannya. . Saya tidak tahu sama ada ia berfungsi, tetapi saya cuba menirunya sedikit.”

Share Post:

Related Posts