by Azhan Mohi in
Premier League

Graeme Souness telah membidas pemilik Chelsea, Todd Boehly kerana membelanjakan lebih daripada £100 juta untuk Enzo Fernandez dan mendedahkan siapa yang sepatutnya ditandatangani oleh kelab itu.

Pemenang Piala Dunia Argentina, Fernandez menjadi pembelian termahal dalam sejarah Premier League semasa jendela perpindahan Januari apabila dia melengkapkan perpindahan £107 juta dari Benfica.

Fernandez, yang hanya menyertai Benfica pada musim panas lalu dalam perjanjian bernilai £10 juta, membuat penampilan sulung di Chelsea dalam perlawanan Liga tanpa jaringan menentang Fulham pada Jumaat.

Souness berasa bingung dengan perjanjian pecah rekod Chelsea dan berkata walaupun membelanjakan £40 juta untuk Fernandez akan menjadi ‘perjudian’.

Sebaliknya, legenda Liverpool itu percaya Chelsea sepatutnya melaburkan wang tunai mereka dalam ‘pemain Premier League yang telah terbukti’ dan rakan bintang Piala Dunia Argentina Alexis Mac Allister.

Chelsea telah dikaitkan dengan perpindahan untuk pemain tengah Brighton itu bulan lalu tetapi menumpukan perhatian mereka kepada Fernandez menjelang penghujung jendela dan membawanya ke Stamford Bridge dengan perjanjian selama lapan setengah tahun.

Souness memberitahu Daily Mail: “Bolehkah Enzo Fernandez mengendalikan keamatan Premier League? Kami tidak tahu. Mampukah dia mengendalikan tanda harga yang besar? Kami tidak tahu. Dia adalah perjudian £40 juta yang terbaik. Seorang lelaki muda yang berpotensi dan sedikit lagi.

“Apabila bercakap tentang Fernandez, Chelsea telah membayar premium di atas premium di atas premium. Premium kerana ia adalah panggilan Premier League. Premium kerana ia adalah Chelsea. Premium kerana mereka mahukan pemain ini sekarang.

“Bandingkan Alexis Mac Allister, rakan sepasukannya di Argentina, yang telah bermain 80 perlawanan dalam Premier League untuk Brighton dan mempunyai lebih sedikit tanda tanya terhadap namanya.

“Umur yang baik. Pengalaman yang baik. Jumlah gol dan bantuan yang baik. Pemain Premier League yang terbukti. Saya terkejut bahawa wang tidak diberikan kepadanya.

“Masa akan menentukan bagaimana semua ini berakhir untuk Graham Potter, Chelsea dan Fernandez tetapi tanda-tandanya tidak bagus, walaupun perbelanjaan yang besar itu.

“Chelsea adalah kelab yang mempunyai lebih banyak wang daripada Tuhan, tetapi saya kembali kepadanya – siapa yang menasihati mereka tentang harga liar yang mereka bayar untuk pemain?”

Souness mengkritik strategi Boehly semasa jendela perpindahan pertamanya mengendalikan musim panas lalu dan kebimbangan itu berterusan pada Januari apabila lapan pemain baharu tiba di London barat.

Chelsea membelanjakan hampir £300 juta untuk pembelian baharu bulan lalu, dengan Fernandez disertai oleh Noni Madueke, Mykhailo Mudryk, David Datro Fofana, Andrey Santos, Benoit Badiashile dan Malo Gusto. Joao Felix turut dimasukkan ke dalam skuad Potter secara pinjaman.

Share Post:

Related Posts