by Azhan Mohi in
Premier League

Gianfranco Zola telah memberi amaran kepada Arsenal dan Manchester City bahawa Chelsea adalah pencabar kejuaraan Liga musim ini.

The Blues telah mengumpul 20 mata daripada 10 perlawanan pembukaan liga mereka dan kini menduduki tempat keempat, tujuh mata di belakang pendahulu awal Arsenal.

Chelsea mengalami permulaan yang kurang memberangsangkan pada musim ini tetapi telah bertambah baik sejak Graham Potter menggantikan Thomas Tuchel di kerusi panas Stamford Bridge.

Kelab London barat itu masih belum tewas di bawah kendalian Potter, walaupun mereka hanya mampu memperoleh satu mata ketika menentang Brentford pada malam Rabu.

Chelsea mungkin berasa kecewa untuk diikat oleh saingan barat London mereka tetapi Zola percaya ia adalah ‘mata yang baik’ untuk bekas kelabnya, yang dia katakan ‘tidak boleh diketepikan’ daripada perebutan kejuaraan.

Zola memberitahu Amazon Prime: “Ia masih mungkin. Chelsea adalah pasukan yang sangat bagus dan mempunyai skuad yang besar dan mereka boleh bersaing dalam Liga Juara-Juara malah dalam Premier League.

“Saya berkata sebelum perlawanan anda tidak boleh menolak pasukan seperti Chelsea daripada perlumbaan kejuaraan.

“Maksud saya terdapat banyak perlawanan sukar untuk pasukan teratas, tetapi Chelsea akan berada di sana, jelas mereka perlu mengorak langkah ke hadapan untuk meningkatkan kualiti tetapi mereka akan berada di sana.”

Chelsea harus berterima kasih kepada penjaga gol Kepa Arrizabalaga ketika mereka seri dengan Brentford pada malam Rabu dengan pemain Sepanyol itu dua kali menghalang tandukan Ivan Toney dan Bryan Mbeumo.

Pelawat hampir memecah kebuntuan menerusi Kai Havertz dan Cesar Azpilicueta tetapi kedua-duanya dinafikan oleh David Raya dari Brentford.

Bekas penyerang dan penolong pengurus Chelsea, Zola menambah: “Chelsea adalah pasukan yang besar dan mereka hampir ke puncak carta jadi anda boleh katakan bermain Brentford mereka perlu menang, jadi keputusan seri bukanlah keputusan yang baik.

“Tetapi memandangkan pasukan Brentford ini benar-benar pasukan yang sukar, saya menganggap ini adalah titik yang baik untuk Chelsea.”

Potter pula ‘kecewa’ pasukannya di Chelsea gagal menjaringkan gol kemenangan menentang Brentford tetapi mengakui keputusan seri adalah keputusan yang ‘adil’.

Bekas bos Brighton itu berkata: “Kami sentiasa kecewa apabila kami tidak menang. Sepanjang permainan satu mata adalah adil, mereka mempunyai peluang dan kami menolak pada penghujungnya.

“Ia adalah perlawanan yang sukar menentang pasukan yang menjadikannya sukar. Kami berusaha dan berusay dan memberikan segala-galanya.

“Ia tidak mudah dengan jadual, tetapi kami meletakkan usaha dan saya berbangga dengan mereka – ia adalah mata yang diperoleh dengan susah payah.”

Chelsea kembali ke aksi Liga pada hari Sabtu dengan Manchester United kendalian Erik ten Hag melawat Stamford Bridge.

Share Post:

Related Posts