by Azhan Mohi in
Premier League

Cecs Fabregas telah mendedahkan bahawa Arsene Wenger menolak peluang untuk membawanya kembali untuk tempoh kedua di Arsenal.

Dalam tempoh pertamanya di Stadium Emirates, pemain tengah itu naik pangkat untuk menjadi pemain utama yang penting dan kapten Gunners. Tetapi dia berlepas ke Barcelona pada 2011 selepas beberapa siri musim yang mengecewakan untuk pasukan Wenger.

Walaupun dia kerap bermain untuk kelab gergasi La Liga itu, Fabregas gagal memberikan impak yang sama di Camp Nou. Akibatnya, Barca bersedia untuk menjualnya hanya tiga tahun selepas ketibaannya, dengan Fabregas berminat untuk kembali ke Premier League.

Dia pergi sejauh menghubungi Arsenal tentang kemungkinan kembali, dengan Gunners menjadi pilihan pertama. Tetapi pemain Sepanyol itu telah mendedahkan bahawa Wenger memilih untuk menolak peluang itu.

Sebaliknya, bos Gunners ketika itu gembira bergantung kepada kuartet Mesut Ozil, Jack Wilshere Santi Cazorla dan Aaron Ramsey di bahagian tengah. Ia adalah keputusan yang diakui Fabregas membuatkan dia kecewa.

“Saya benar-benar mahu kembali ke Premier League. Dalam kontrak ketika saya menandatangani Barcelona, ​​kami berkata, selepas saya pergi, Arsenal akan mempunyai pilihan pertama. Mereka mempunyai masa seminggu untuk bertindak balas,” katanya kepada Kammy dan Ben’s Proper Podcast Football.

“Jadi, jelas sekali kami mendekati Arsenal, kami berkata, ‘dengar saya akan meninggalkan Barcelona dan mengikut undang-undang, anda mempunyai masa seminggu untuk memutuskan sama ada anda mahu membawa saya kembali atau tidak’. Selama seminggu, saya tidak dapat bercakap dengan sesiapa.

“Kami perhatikan Arsenal, Arsene, semua orang, jadi selepas seminggu kami menghubungi Arsene dan dia berkata dia akan memikirkannya dan dia berkata mereka sudah mempunyai ramai pemain di posisi saya seperti Mesut Ozil, Cazorla, Jack Wilshere, Aaron Ramsey.

“Dan dia berkata untuk menyesuaikan diri dengan saya, dia perlu bermain dengan seseorang dan ini boleh mencipta, anda tahu… Saya rasa dia juga sedikit terluka, dengan cara saya pergi dan segala-galanya. Saya tidak memegang apa-apa yang buruk kerana itu hak mereka, keputusan mereka dan mereka boleh melakukan apa yang mereka mahu.”

Selepas itu, Cesc Fabregas membuat keputusan untuk menyertai Chelsea dan memenangi dua kejuaraan liga bersama musuh tradisi Arsenal itu.

Share Post:

Related Posts