by Azhan Mohi in
Premier League

Ketua Pegawai Eksekutif Manchester United, Richard Arnold, mendakwa Mason Greenwood telah meninggalkan Old Trafford kerana ‘realiti keras’ yang akan dihadapinya jika dia kekal bersama kelab itu.

Pemain berusia 21 tahun itu telah digantung kerja oleh United sejak Januari 2022 selepas dia ditangkap dan didakwa oleh Polis Manchester dengan cubaan merogol, mengawal tingkah laku dan serangan.

Semua pertuduhan terhadap Greenwood telah digugurkan pada Februari, dengan Perkhidmatan Pendakwaan Mahkota menyatakan bahawa ‘dalam kes ini gabungan penarikan saksi utama dan bahan baharu yang terbongkar bermakna tiada lagi prospek pensabitan yang realistik’.

United telah menjalankan siasatan dalaman mereka sendiri ke atas Greenwood dan laporan minggu lalu telah mendakwa bahawa kelab itu sedang bersiap sedia untuk menyepadukan semula penyerang itu kepada skuad Erik ten Hag.

Arnold telah mengakui bahawa potensi pulangan Greenwood adalah salah satu daripada ‘beberapa hasil’ yang telah dipertimbangkan oleh hierarki United sejak beberapa bulan lalu.

Kenyataan Richard Arnold :

Tetapi sementara Arnold bertegas bahawa Greenwood ‘tidak melakukan perbuatan yang didakwanya’, dia percaya bahawa kehadiran penyerang itu di United akan memberikan ‘gangguan kepada perpaduan yang kita cari’ di Old Trafford.

Dalam kenyataannya sendiri, Greenwood juga menegaskan dia tidak bersalah terhadap pertuduhan yang dikenakan terhadapnya dan menunjukkan bahawa dia akan meneruskan karier bermainnya sekarang dia telah meninggalkan United.

“Saya mahu mulakan dengan mengatakan saya faham bahawa orang akan menilai saya kerana apa yang mereka lihat dan dengar di media sosial, dan saya tahu orang akan fikir yang paling teruk,” kata Greenwood.

“Saya dibesarkan untuk mengetahui bahawa keganasan atau penderaan dalam mana-mana perhubungan adalah salah, saya tidak melakukan perkara yang saya tuduh, dan pada Februari saya telah dibebaskan daripada semua pertuduhan.

“Bagaimanapun, saya menerima sepenuhnya bahawa saya melakukan kesilapan dalam hubungan saya, dan saya bertanggungjawab untuk situasi yang membawa kepada siaran media sosial.
Saya sedang belajar untuk memahami tanggungjawab saya untuk menunjukkan contoh yang baik sebagai pemain bola sepak profesional, dan saya memberi tumpuan kepada tanggungjawab besar sebagai bapa, serta rakan kongsi yang baik.

“Keputusan hari ini adalah sebahagian daripada proses kerjasama antara Manchester United, keluarga saya dan saya. Keputusan terbaik untuk kita semua, adalah untuk saya meneruskan kerjaya bola sepak saya jauh dari Old Trafford, di mana kehadiran saya tidak akan mengganggu kelab. Saya berterima kasih kepada kelab atas sokongan mereka sejak saya menyertai usia tujuh tahun. Akan sentiasa ada sebahagian daripada saya iaitu United.

“Saya sangat berterima kasih kepada keluarga saya dan semua orang yang saya sayangi atas sokongan mereka, dan kini adalah untuk saya membalas kepercayaan yang telah ditunjukkan oleh orang sekeliling saya

“Saya berhasrat untuk menjadi pemain bola sepak yang lebih baik, tetapi yang paling penting adalah bapa yang baik, orang yang lebih baik, dan menggunakan bakat saya dengan cara yang positif di dalam dan di luar padang.”

Share Post:

Related Posts