by Azhan Mohi in
Uncategorized

Ketua Pegawai Eksekutif Brighton, Paul Barber telah menjelaskan mengapa Moises Caicedo menolak Liverpool untuk Chelsea dan mengakui keputusan itu menyebabkan kelab pantai selatan itu berada dalam ‘kedudukan sukar’.

Dalam perubahan yang menakjubkan, Caicedo menolak perpindahan ke Anfield selepas Liverpool bersetuju dengan rekod perjanjian British £111 juta dengan Brighton kerana dia terdesak untuk ke Chelsea.

Brighton segera memulakan rundingan dengan Chelsea selepas perjanjian Liverpool gagal dan bersetuju dengan perpindahan £115 juta dengan The Blues, menjadikan Caicedo sebagai pemain termahal dalam sejarah Premier League.

Membincangkan saga perpindahan buat kali pertama, Brighton’s Barber memberitahu talkSPORT: “Liverpool adalah kelab bola sepak yang hebat. Bagi mana-mana pemain bola sepak untuk berpeluang bermain di Liverpool, anda akan bayangkan bahawa mereka akan menyertai M6 tetapi ia tidak begitu.

“Moises dan penasihatnya memutuskan atas sebab apa pun bahawa London adalah destinasi pilihan mereka, dan akhirnya Chelsea.

“Jelas sekali itu meletakkan kami dalam kedudukan yang agak sukar kerana kami telah merundingkan perjanjian, kami telah menghabiskan banyak hari bekerja dengan Liverpool. Mereka tidak boleh melakukannya lagi, mereka hebat dan profesional sepanjang masa.

“Tetapi kemudian ia bergantung kepada pemain. Pada titik yang jelas dia tidak akan pergi ke Liverpool, kami perlu pergi ke mod yang berbeza – setelah berunding mengenai perpindahan rekod British, kami perlu melakukannya sekali lagi tiga hari kemudian.

“Ia adalah luar biasa untuk mengatakan sekurang-kurangnya, tetapi kami melakukannya. Kami telah bekerjasama dengan Chelsea sebaik sahaja kami menyedari Liverpool tidak dapat meneruskan dan kami terpaksa melindungi kepentingan kami sendiri; pemain kami dan nilainya. Kami telah melakukannya dan Moises pergi ke peringkat seterusnya dalam kerjayanya.”

Caicedo, yang membantu Brighton layak ke Eropah musim lalu, telah menandatangani kontrak lapan tahun di Stamford Bridge dengan pilihan untuk setahun lagi.

Dia menyertai pasukan Chelsea yang hanya menduduki tempat ke-12 dalam Liga musim lalu tetapi dijangka bertambah baik di bawah pengurus baharu Mauricio Pochettino.

Chelsea seri 1-1 dengan Liverpool dalam perlawanan pembukaan musim 2023-24 dan Caicedo boleh membuat penampilan sulung Blues pada hari Sabtu apabila mereka bertandang ke West Ham.

Selepas menandatangani untuk Chelsea, Caicedo berkata: “Saya tidak perlu berfikir dua kali apabila Chelsea menghubungi saya, saya hanya tahu saya mahu menandatangani untuk kelab itu. Ia adalah impian yang menjadi kenyataan untuk berada di sini dan saya tidak sabar untuk bermula dengan pasukan.”

Share Post:

Related Posts