by Azhan Mohi in
Premier League

Graeme Souness mengekalkan pegangannya bahawa Casemiro ‘bukan pemain yang hebat’ walaupun permulaan memberangsangkan pemain tengah itu di Manchester United.

Bekas pemain tengah Liverpool dan Scotland itu kelihatan mempersoalkan perpindahan United bernilai £70 juta untuk Casemiro sepanjang musim panas.

Casemiro menamatkan tempoh sembilan tahunnya di Real Madrid untuk menyertai gergasi Premier League itu dan tiba di England setelah memenangi lima kejuaraan Liga Juara-Juara dan tiga gelaran La Liga di Bernabeu.

Pemain berusia 30 tahun itu dengan cepat membuktikan dirinya sebagai kegemaran peminat di Old Trafford dan ahli penting dalam skuad Erik ten Hag, membantu United memenangi enam daripada lapan perlawanan terakhir mereka dalam semua pertandingan untuk naik ke tangga kelima dalam liga.

Membincangkan perpindahan United untuk Casemiro Ogos lalu, Souness berkata: “Dia bermain dengan pemain hebat. Dia bukan pemain yang hebat. Dia tidak pernah menjadi pemain yang hebat.

“Saya melihatnya sebagai Eddie yang mantap yang akan menjadikan United lebih mantap di bahagian tengah. Saya tidak fikir dia mempunyai julat hantaran yang hebat.

“Saya tidak fikir dia akan membantu orang lain bermain. Pasukan Real Madrid, terutamanya bahagian tengah, penuh dengan pemain bola sepak.

“Dia berumur 30 tahun dan £70 juta. Terlalu banyak duit. Ia adalah Manchester United sekali lagi. Manchester United akan membayar premium kerana ia adalah United dan Premier League dan orang ramai tahu ia dipenuhi dengan wang.

“Tetapi saya tidak nampak dia membuat mereka lebih baik apabila mereka menguasai bola.”

Souness kini mengakui Casemiro akan membuat ‘perbezaan besar’ di Manchester United tetapi mengekalkan pendiriannya terhadap kualiti individu pemain Brazil itu.

“Casemiro akan membuat perubahan besar kepada mereka. Tetapi saya tidak melihatnya sebagai pemain yang hebat,” Souness memberitahu talkSPORT.

“Anda [rakan sekerja talkSPORT Jim White dan Simon Jordan] menuduh saya memanggilnya Eddie yang mantap, saya tetap dengan itu.

“Dia adalah Eddie yang mantap. Dia akan memegang kubu, itulah Eddie yang mantap. Dia pemain yang bagus, bukan pemain yang hebat.

“Eddie yang stabil ialah 7.5 daripada sepuluh setiap minggu. Dalam bahasa saya ia bermakna dia tujuh, 7.5 setiap minggu, dia adalah pemain pasukan sebenar.”

Casemiro menjaringkan gol penyamaan dramatik untuk memperoleh satu mata kepada Manchester United menentang Chelsea pada minggu lalu dan membantu Red Devils menewaskan West Ham pada hari Ahad.

Share Post:

Related Posts