by klasikko in
Premier League

Erling Haaland telah mengegarkan Premier League musim ini, tetapi penyerang Norway itu dianggap menjadikan Manchester City sebagai pasukan yang lebih rendah.

Pemain berusia 22 tahun itu telah menjaringkan 31 gol yang luar biasa dalam 27 perlawanan dalam semua kejohanan kempen ini.

Namun, City tidak kelihatan seperti versi terbaik mereka dan mengalami kekalahan keempat di liga pada hari Ahad menentang Tottenham.

Haaland gagal melakukan sama ada percubaan mengenai sasaran atau sentuhan di dalam kotak penalti Tottenham sepanjang pertembungan.

Dia bergelut untuk membuat impak menentang pasukan kompak Spurs, mendorong Carragher berhujah bahawa gaya permainan penyerang Norway itu tidak sesuai dengan skuad yang lain dan Guardiola.

Haaland sering dilihat kecewa semasa perlawanan kerana lariannya gagal dikesan atau rakan sepasukannya memilih untuk menghantar bola pendek.

Bekas bek Liverpool, Carragher berpendapat pemain skuad Norway itu mungkin telah memilih kelab yang salah untuk disertai pada musim panas lalu.

“Dia mungkin sebenarnya memilih kelab yang salah untuk mendapatkan yang terbaik daripadanya,” akui Carragher pada Sky Sports selepas kekalahan City di tangan Spurs.

“Anda ketawa dengannya, tetapi kita tidak melihat segala-galanya daripada Erling Haaland di Manchester City.

“Kita boleh katakan mereka adalah pasukan yang berbeza, tetapi mereka telah menjaringkan jumlah gol yang sama.

“Dia telah menjaringkan 25 gol liga tetapi Man City sebagai satu pasukan telah menjaringkan jumlah gol yang sama, tetapi mereka telah dibolosi lebih banyak.

“Mereka juga lebih mudah untuk diserang balas. Mereka adalah pasukan yang berbeza dan pasukan yang lebih kecil dengan Erling Haaland, tetapi sekali lagi ia bukan salahnya.

“Manchester City sebagai satu pasukan tidak akan bermain bola sepak hujung ke hujung, ia bukan cara Pep Guardiola.

“Pemainnya tidak bertenaga untuk bermain hujung-ke-hujung, mereka membina perlahan-lahan dan mereka menolak lawan ke tepi kotak.

“Mereka bermain dari sana, apabila mereka kehilangan bola mereka memenangi penguasaan semula dengan cepat. Mereka membuat orang terkurung.

“Haaland masih akan menjaringkan 25 gol liga dan banyak daripadanya datang daripada hantaran silang oleh rakannya.

“Tetapi kita tidak melihat pakej penuh apa yang pemain ini boleh lakukan kerana pasukan yang dia pernah pergi.”

Share Post:

Related Posts