by Azhan Mohi in
Premier League

Jamie Carragher percaya kepulangan Timo Werner sejak kembali ke RB Leipzig seharusnya menjadi contoh kepada Christian Pulisic dan merasakan bintang Amerika Syarikat itu sepatutnya meninggalkan Chelsea.

Werner menjaringkan gol kelimanya musim ini dalam Liga Juara-Juara pada malam Selasa ketika Leipzig memberikan kekalahan pertama ke atas juara bertahan Real Madrid, menang 3-2.

Terdahulu pada sebelah malam, Pulisic telah beraksi di bahagian sayap kanan ketika Chelsea meraih kemenangan 2-1 ke atas RB Salzburg – keputusan yang menyaksikan pasukan London barat mara ke pusingan 16 terakhir sebagai juara kumpulan.

Tiga tahun selepas berpindah ke Stamford Bridge, Pulisic masih belum kukuh dalam peranan pilihannya dan hanya menjaringkan sekali dalam 13 penampilan musim ini.

Ditanya di CBS Sports sama ada Pulisic perlu melihat Werner dan mempertimbangkan perpindahan ke kelab yang ‘lebih kecil’, Carragher menjawab: “Seratus peratus.

“Ramai pemain bola sepak berbeza, saya menggaru kepala apabila saya melihat pemain tertentu di kelab untuk masa yang lama dan mereka tidak pernah benar-benar masuk ke dalam pasukan.

“Dan itulah sebabnya saya fikir Thierry [Henry] mengatakan dia menghormati Timo Werner. Daripada hanya duduk di bangku simpanan setahun atau dua tahun lagi, dia kembali ke tempat di mana dia akan bermain minggu demi minggu.

“Dan saya hanya fikir Pulisic berada pada tahap itu sekarang di mana terdapat beberapa perubahan pengurusan. Nampaknya dia mendapat lebih banyak peluang dengan Potter, tetapi bukan hanya dia, saya fikir Graham Potter ialah pengurus yang mengubahnya setiap perlawanan supaya semua orang mendapat peluang.

“Jadi dia mungkin berasa seperti dia mendapat lebih banyak peluang untuk membuktikan kepada pengurus dia boleh berada dalam 11 yang dipilih itu.

“Tetapi dia telah berada di sana beberapa tahun sekarang, ia tidak pernah berlaku untuknya atas sebab apa pun, dan mungkin Dortmund berada di bawah Chelsea yang merupakan pasukan yang cuba memenangi Liga Juara-Juara – kami tahu Pulisic adalah sebahagian daripada kemenangan itu.

“Tetapi akhirnya anda perlu membuat keputusan itu. Saya tidak fikir anda boleh terus berada dalam kedudukan seperti yang dia ada sejak dua atau tiga tahun lepas.”

Ditanya sama ada Pulisic boleh mengubah keadaan di bawah Potter, Carragher menyambung: “Saya tidak pernah mempersoalkan keupayaan sebenar Pulisic, beberapa perkara yang saya lihat dia lakukan, beberapa gol yang saya lihat dia menjaringkan gol.

“Tetapi ia konsisten dan kecederaan. Dia akan bermain dalam pasukan kemudian cedera dan ia memberi peluang kepada orang lain. Dia nampaknya tidak pernah bermain [panjang] dalam pasukan dan saya fikir ia akan menjadi sukar untuknya [di bawah Potter].

“Mungkin masanya telah tiba dan pergi. Tetapi kita berada di peringkat awal Graham Potter jadi siapa tahu. Silap jari dia boleh.”

Share Post:

Related Posts