by Azhan Mohi in
Premier League

Jamie Carragher berkata Liverpool mesti membeli bek kanan baharu untuk mengurangkan tekanan ke atas Trent Alexander-Arnold, mengakui bintang The Reds itu mungkin tidak pernah ‘cukup baik’ di bahagian pertahanan.

Alexander-Arnold telah memainkan peranan penting dalam kejayaan Liverpool di bawah kendalian Jurgen Klopp, bersinar sebagai salah satu pertahanan kanan penyerang terbaik dalam bola sepak dunia.

Walau bagaimanapun, sumbangan pertahanannya terus mendapat perhatian musim ini. Liverpool disingkirkan daripada Liga Juara-Juara oleh Real Madrid dengan jaringan agregat 6-2 pada malam Rabu.

Pemain berusia 24 tahun itu diatasi oleh Vinicius Jr pada malam yang panas di Bernabeu, terlepas pemain Brazil itu dalam pembinaan jaringan Real menerusi Karim Benzema.

Pemain antarabangsa England itu merupakan satu-satunya pilihan bek kanan Liverpool yang diiktiraf untuk beberapa musim dengan Carragher menyerlahkan kekurangan persaingan sebagai faktor utama dalam pergelutannya.

“Apa yang berlaku musim ini dengan dia tidak mempunyai pertahanan tidak boleh diteruskan,” kata Carragher kepada CBS Sports.

“Masalah yang mereka ada dalam posisi itu ialah mereka tidak pernah menghadapi persaingan sebenar. Dan salah satu sebabnya adalah kerana dia sangat baik.

“Anda fikir, siapa yang anda beli, berapa banyak yang anda belanjakan untuk seseorang yang tidak benar-benar akan bermain setiap minggu.

Liverpool kini berada pada tahap di mana mereka perlu pergi dan membeli bek kanan. Ia adalah keputusan Jurgen Klopp dari segi betapa bagusnya bek kanan itu dan berapa kosnya.

“Tetapi pemain itu memerlukan persaingan yang serius. Dia telah bermain di peringkat teratas itu, minggu demi minggu selama lima tahun. Dia melakukan yang hebat dan saya sangat bangga dengannya.

“Tetapi dia perlukan bantuan. Dan pada penghujung musim ini, berfikir panjang tentang kedudukannya sebagai bek kanan.”

Dengan Alexander-Arnold berada pada tahap paling berbahaya semasa tahun kegemilangan Liverpool memenangi Liga Juara-Juara dan Liga, dia bimbang pemain antarabangsa England itu akan terus melihat ‘sifat terburuknya’ terdedah lebih jauh bekas pasukannya jatuh kembali di kalangan ‘kumpulan mengejar’ Eropah.

Carragher meneruskan: “Kita semua tahu pertahanannya tidak cukup bagus dan saya tidak tahu sama ada ia akan cukup bagus. Kita bercakap tentang pemain yang telah bermain 260 perlawanan. Dia tidak akan meningkat secara besar-besaran sekarang.

“Apabila Liverpool diketepikan dan bukan salah satu pasukan terbaik di Eropah dan menjadi salah satu pasukan yang akan bersaing untuk Liga Juara-Juara, anda lebih banyak bertahan, kurang menyerang dan anda melihat ciri-ciri terburuk Trent dan bukannya kekuatannya iaitu masalah besar-besaran.

“Saya fikir masalah ini akan timbul apabila Klopp pergi dan Liverpool mundur. Jika Liverpool cuba melayakkan diri ke Liga Juara-Juara setiap tahun, saya tidak pasti Trent ialah orang anda di bek kanan.

“Jika Liverpool kembali menjadi salah satu pasukan terbaik di Eropah yang akan mereka cuba lakukan musim depan, dia adalah pemain anda. Tetapi sekarang pemain itu perlukan bantuan.”

Share Post:

Related Posts