by Azhan Mohi in
Premier League

Jamie Carragher telah menggesa Arsenal dan Chelsea untuk menandatangani Mykhailo Mudryk yang ‘sangat menarik’ dari Shakhtar Donetsk.

Mudryk, 21, mungkin menjadi subjek perebutan perpindahan pada Januari ketika dua kelab, Arsenal dan Chelsea berjuang untuk mendapatkan tandatangannya.

Arsenal nampaknya mendahului perlumbaan untuk menandatangani penyerang Ukraine itu tetapi perlu membuat tawaran yang lebih baik selepas Shakhtar menolak tawaran pembukaan mereka.

Carragher telah kagum dengan prestasi Mudryk dalam Liga Juara-Juara dan berkata dia akan menjadi ‘peminjaman yang sangat menarik’ untuk Arsenal atau Chelsea.

“Saya fikir kehilangan Gabriel Jesus akan menjadi tamparan hebat kerana saya fikir dia cemerlang, tanpa menjaringkan gol.

“Ia mungkin sedikit seperti Darwin Nunez di Liverpool, yang bermain dengan sangat baik tetapi boleh melakukannya dengan beberapa gol lagi.

“Mereka mengejar Mykhailo Mudryk, apabila saya melihat dia bermain dalam Liga Juara-Juara, dia telah berada di sayap kiri dan Gabriel Martinelli berada di sana sekarang, dia sangat cemerlang. Mungkin salah seorang daripada mereka akan melalui tengah?

“Jika mereka mahu bersaing dengan Manchester City – dan mereka melakukannya sekarang tetapi saya bercakap tentang semua pertandingan dan untuk beberapa tahun akan datang seperti yang dilakukan Liverpool – anda memerlukan pilihan dari bangku simpanan. Mikel Arteta tahu itu lebih baik daripada sesiapa pun dari zamannya di Manchester City.

“Saya fikir Mudryk akan menjadi pemain yang sangat menarik daripada apa yang kami lihat dalam Liga Juara-Juara.”

Terdapat kebimbangan rehat Piala Dunia dan kecederaan Gabriel Jesus baru-baru ini akan menjejaskan cabaran kejuaraan Arsenal tetapi The Gunners telah menewaskan West Ham dan Brighton sejak kejohanan Qatar.

“Saya ingin melihat Arsenal memenangi Liga,” tambah bekas pemain pertahanan Liverpool dan England, Carragher.

“Senang bercakap tentang pasukan yang berbeza melakukan perkara yang berbeza dan untuk banyak masa saya bersama Sky Sports, Arsenal tidak begitu baik dan saya terpaksa bersikap agak negatif tentang mereka.

“Tetapi lihat pada permulaan musim yang mereka alami: satu kekalahan, satu seri dan selebihnya mereka menang – dan kekalahan itu mereka tidak layak kalah.

“Ia bagus untuk melihat pasukan yang berbeza di sana, cerita yang berbeza. Saya sangat menyukai apa yang telah dilakukan oleh Mikel Arteta, saya menemu bualnya beberapa minggu lalu dan ia berjalan dengan baik.

“Saya suka melihat pasukannya membayar. Mereka pemain muda, mempunyai banyak tenaga, ia menarik dan ia pantas. Apabila mereka berada di TV, anda mahu menontonnya. Saya suka mereka meneruskan dan melakukannya.”

Share Post:

Related Posts