by Azhan Mohi in
Premier League

Jamie Carragher menjangkakan juara bertahan Manchester City akan diikat oleh Liverpool yang bergelut pada hujung minggu ini, manakala Gary Neville berkata ia akan menjadi ‘menarik’ untuk melihat bagaimana Virgil van Dijk berdepan dengan Erling Haaland.

Man City bertandang ke Anfield pada hari Ahad untuk pertembungan yang menyukarkan antara dua pasukan yang menyerlah dalam Premier League sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Liverpool menamatkan hanya satu mata di belakang pasukan Pep Guardiola musim lalu tetapi sudah ketinggalan 13 mata di belakang Man City musim ini.

The Reds hanya memenangi dua daripada lapan perlawanan pembukaan liga untuk melonjak ke tangga ke-11, empat mata di atas zon penyingkiran.

Sementara itu, Manchester City adalah satu-satunya pasukan yang belum tewas dalam liga utama Inggeris, walaupun mereka kekal satu mata di belakang pendahulu Liga, Arsenal.

“Saya tidak menjangka Liverpool akan mengambil langkah ke belakang – ia bukan gaya mereka,” Carragher memberitahu Sky Sports apabila ditanya ramalannya.

“Mereka berada di Anfield jadi saya menjangkakan untuk menggunakan orang ramai dan benar-benar agresif dan menjadikannya sesukar mungkin untuk Manchester City. Saya fikir ia akan menjadi perlawanan yang sukar untuk kedua-duanya.

“Manchester City tidak mempunyai rekod hebat di Anfield tetapi Liverpool menentang pasukan terbaik di dunia. Saya fikir ia akan menjadi perlawanan yang hebat dan seri sekali lagi – 1-1 atau 2-2 seperti musim lepas.”

Carragher juga percaya Liverpool harus fokus untuk menghentikan Kevin De Bruyne berbanding Haaland, yang telah menjaringkan 20 gol dalam 12 perlawanan sejak menyertai Man City musim panas lalu.

Bekas pertahanan England itu menambah: “Dua pemain Manchester City meledak sebagai pemain untuk diperhatikan Liverpool – Erling Haaland dan Kevin De Bruyne, tetapi mereka hampir seperti pakej bersama!

“Saya hampir lebih fokus kepada De Bruyne berbanding Haaland dalam perlawanan ini. Jika anda menghentikan De Bruyne, anda mengambil 50 peratus dari Haaland serta hubungan yang mereka miliki sudah ada. Dan bagi saya, De Bruyne adalah pemain tengah terbaik di dunia.

“Ya, Haaland telah menjadi sensasi mutlak dalam Liga tetapi dia memerlukan servis dan anda tidak boleh mendapatkan sesiapa yang lebih baik daripada De Bruyne.

“Apabila anda mendapat hantaran terbaik yang pernah dilihat Premier League, ia pasti membantu apabila anda mempunyai Haaland di hadapan.

“Jika Haaland bermain untuk Liverpool sekarang, tidak mungkin dia akan menjaringkan jumlah gol yang dia miliki sekarang kerana dia tidak akan mempunyai kualiti itu di belakangnya, ditambah dengan cara Liverpool bermain sekarang.”

Share Post:

Related Posts