by Azhan Mohi in
Premier League

Legenda Liverpool, Jamie Carragher berkata dia akan ‘menukar orang lain di kelab bola sepak sebelum Jurgen Klopp’ ketika pengurus Jerman itu berusaha untuk memulihkan prestasi buruk mereka.

The Reds mengalami kekalahan 3-0 kepada Wolves pada hari Sabtu untuk meninggalkan mereka di tangga ke-10 dalam carta Liga dengan hanya lapan kemenangan daripada 20 perlawanan pertama mereka.

Skuad kendalian Klopp hampir tidak dapat memburu kejuaraan dan berdepan perjuangan sebenar untuk kembali ke tempat Eropah dalam apa jua bentuk, tidak kisah Liga Juara-Juara ataupun apa.

Soalan telah diajukan mengenai masa depan Klopp, kerana dia mengharungi kempen terburuknya sejak menyertai Liverpool pada 2015, tetapi Carragher berkata dia masih lagi orang yang memegang jawatan itu.

Bagaimanapun, bekas pemain pertahanan England itu tidak menyangka skuad itu sudah siap dan kelab lamanya mungkin memerlukan sehingga lima pemain baharu pada musim panas untuk kembali ke prestasi mencabar kejuaraan mereka.

“Saya akan menukar orang lain di kelab bola sepak itu sebelum saya menukar Jurgen Klopp,” kata Carragher kepada Sky Sports.

“Ketika dia mula-mula masuk, Liverpool berada di tempat keenam atau ketujuh dalam liga dan untuk mencapai kedudukan Liverpool beberapa tahun kebelakangan ini, dia membuktikan dia boleh melakukannya. Saya ingin melihat dia melakukannya sekali lagi, saya pasti dia akan melakukannya.

“Jika anda bercakap tentang pertukaran pengurus, mana-mana pengurus yang datang ke Liverpool perlu membina semula.

“Saya tidak fikir ia adalah kes hanya membeli seorang pemain. Orang ramai bercakap tentang membawa masuk Jude Bellingham.

“Semakin lama ia berjalan, rasanya ia lebih besar daripada satu atau dua pemain, mungkin perlu empat atau lima pemain yang perlu masuk.”

“Anda boleh mempersoalkan Jurgen Klopp dari segi bagaimana ia berlaku? Dia sebahagian daripada itu, pengurusan kumpulan. Tetapi pasukan pengambilan, bagaimana keadaannya daripada hampir memenangi empat trofi musim lalu kepada kedudukan ke-10 dalam liga?

“Terdapat banyak soalan yang perlu ditanya dan jawapan untuk ditemui, tetapi permulaan musim depan, saya tidak fikir ada sesiapa pun penyokong Liverpool lebih suka berada di ruang istirahat itu daripada Jurgen Klopp.”

Klopp tidak mempunyai ilusi mengenai masalah di kelab itu, walaupun dia tidak pernah dibantu oleh banyak kecederaan setakat musim ini.

Dia menyatakan perasaannya dengan jelas selepas tewas kepada Wolves pada hujung minggu ini, dengan mengetahui terdapat derby Merseyside yang besar akan datang untuk pasukannya.

“Kami perlu mengubahnya segera dalam perlawanan seterusnya. Everton menang hari ini dan mereka berada dalam masa yang baik jadi kami perlu membuktikan satu mata lagi,” kata Klopp selepas kekalahan di Molineux.

“Buat masa ini, saya sangat kecewa dan marah mengenai 15 minit pertama, saya tidak dapat mencari perkataan untuknya. Kemudian kami mempunyai peluang untuk menjaringkan gol.

Share Post:

Related Posts