by Azhan Mohi in
Premier League

Jamie Carragher percaya Manchester City naif terhadap ancaman Arsenal dengan membenarkan Oleksandr Zinchenko menyertai Gunners.

Pemain antarabangsa Ukraine itu berpindah ke utara London pada musim panas lalu selepas Arsenal terlepas peluang mendapatkan bintang Ajax, Lisandro Martinez.

Zinchenko adalah pemain yang tidak banyak bermain di City tetapi dia tidak pernah kelihatan keluar dari tempat apabila dipanggil, sama ada di bek kiri atau di bahagian tengah.

Tetapi Zinchenko berminat untuk bermain bola sepak pasukan utama yang lebih biasa pada musim ini dan meminta City membenarkannya menyertai Arsenal.

Mikel Arteta, sudah tentu, pembantu Pep Guardiola di Manchester City dan dia bekerja rapat dengan Zinchenko.

The Gunners menamatkan saingan di tempat kelima musim lalu dan tidak ramai yang meramalkan mereka akan mencapai kemajuan yang begitu hebat pada musim ini, dengan Arsenal kini lima mata di hadapan City di tangga teratas.

Tetapi Carragher berkata keputusan City membenarkan Zinchenko menyertai Arsenal menunjukkan bahawa Guardiola memandang rendah ancaman The Gunners.

“Sistem Pep Guardiola musim ini adalah perubahan daripada apa yang dia lakukan sebelum ini,” kata Carragher kepada Overlap.

“Ia sentiasa menjadi bek tepi masuk ke bahagian tengah, kini pemain tengah akan menjadi bek sayap.

Bernardo Silva bermula di bahagian tengah kemudian cuba untuk menjadi bek tepi.

“Pep dan Manchester City tidak akan menjual seorang pemain kepada Arsenal lagi.

Sebab mengapa Oleksandr Zinchenko dijual kepada Arsenal adalah kerana rakan Pep [Mikel Arteta], dan dia tidak merasakan Arsenal sebagai ancaman.”

Arsenal mendahului lima mata di puncak liga selepas menewaskan Everton di Emirates malam Rabu.

Gabriel Jesus telah kembali berlatih, walaupun dia masih belum dapat membuat pasukan pertamanya kembali selepas tiga bulan berehat kerana kecederaan lutut.

Share Post:

Related Posts