by Azhan Mohi in
Premier League

Penyerang Newcastle United, Callum Wilson telah mengeluarkan amaran kepada Mykhailo Mudryk selepas perpindahan ‘berisiko’ ke Chelsea.

Pemain antarabangsa Ukraine, Mudryk telah bersetuju dengan kontrak selama lapan setengah tahun di Stamford Bridge.

Arsenal dipercayai mendahului perlumbaan untuk mendapatkan Mudryk tetapi Chelsea merampas perpindahan itu dengan mengemukakan tawaran bernilai sehingga £89 juta.

Sebelum menyertai Chelsea, Mudryk telah menjaringkan tujuh gol dalam 12 perlawanan liga dan tiga gol dalam Liga Juara-Juara untuk Shakhtar musim ini.

Pemain antarabangsa England, Wilson berkata tanda harga Mudryk menunjukkan dia akan menjadi ‘pemain hebat’ untuk Chelsea tetapi mengakui pemain berusia 22 tahun itu telah mengambil ‘risiko’ dengan menyertai The Blues dalam kontrak yang begitu lama.

“Ia adalah sesuatu yang sukar kerana dia jelas perlu mengambil kira banyak perkara,” kata Wilson pada Podcast Bola Sepak Pemain Bola Sepak.

”Sebagai pemain pada usia itu anda akan memasuki masa penting dalam karier anda di mana anda mahu terus berkembang, jadi jika dia melihat dirinya berkembang di Chelsea lebih daripada Arsenal atau melihat dirinya berkembang di kelab itu selama lapan setengah tahun, ia adalah masa yang lama.

“Sepanjang masa itu dia akan mendapat testimoni pada penghujungnya!

“Ia seolah-olah anda akhirnya komited dan mendedikasikan kerjaya anda kepada kelab itu, jadi saya rasa ia adalah sesuatu yang sukar.

“Saya ingin pergi dalam peringkat yang lebih kecil untuk melihat bagaimana anda pergi dan pengurus boleh berubah, mereka tidak mempunyai musim terbaik pada masa ini.

“Jadi anda tidak tahu, tetapi ia adalah risiko yang dia ambil. Saya tidak begitu banyak melihat dia tetapi saya pasti untuk wang yang mereka telah bayar dia mesti menjadi pemain yang hebat.”

Mudryk diumumkan sebagai pemain terbaharu Chelsea di Stamford Bridge hujung minggu lalu dan telah berlatih dengan rakan sepasukan baharunya minggu ini menjelang pertembungan Liga pada Sabtu menentang Liverpool.

Berikutan perpindahannya ke Stamford Bridge, Mudryk berkata: “Saya sangat gembira untuk menandatangani untuk Chelsea.”

Share Post:

Related Posts