by Azhan Mohi in
Premier League

Bukayo Saka mengakui rakan sepasukannya di Arsenal ‘sangat kecewa’ selepas seri 2-2 di Liverpool tetapi berkata perebutan kejuaraan masih ‘di tangan kami’ menjelang pertembungan ‘besar-besaran’ dengan Manchester City.

Arsenal mendahului dua gol di Anfield pada hari Ahad hasil lukisan Gabriel Martinelli dan tandukan Gabriel Jesus sebelum Liverpool bangkit menyamakan kedudukan menerusi Mo Salah dan Bobby Firmino.

Ia mungkin lebih teruk buat Gunners yang lega melihat Salah terlepas rembatan dari sepakan penalti dan Aaron Ramsdale yang mendapat inspirasi menafikan Darwin Nunez dan Ibrahima Konate.

“Pemain benar-benar kecewa selepas perlawanan kerana kami semua mahu menang,” kata Saka kepada laman web rasmi Arsenal. “Tetapi kami tidak boleh mengubahnya jadi kami perlu menukar fokus kepada Ahad menentang West Ham.

“Ia sangat penting – kita semua tahu itu – jadi kami akan cuba dan bersedia untuk permainan untuk memberikan yang terbaik dan mendapatkan tiga mata.

“Saya tidak akan duduk di sini dan memberitahu anda saya berpuas hati dengan satu mata [menentang Liverpool]. Kami mahu pergi ke sana dan mendapatkan ketiga-tiganya jadi ada sedikit kekecewaan dalam diri saya kerana kami tidak berbuat demikian.

“Ia adalah stadium yang saya tidak pernah menang, jadi saya fikir ia akan menjadi peluang dan masa terbaik untuk melakukannya, tetapi kami tidak dapat melakukannya yang memalukan.”

Bintang England Saka berkata: “Sebagai pemain, kami benar-benar mahu melakukan ini. Kami tahu bahawa segala-galanya di tangan kami dan kami hanya perlu meneruskan perlawanan demi perlawanan.

“Jika kami memenangi lapan perlawanan terakhir ini dan mendapat beberapa keputusan yang baik, gelaran itu boleh menjadi milik kami, jadi kami hanya perlu kekal fokus. Ia adalah musim yang panjang dan kami perlu konsisten sepanjang perjalanan, jadi itulah yang kami akan cuba lakukan.

“Saya tidak akan mengatakan [perlawanan Man City] adalah perlawanan akhir, tetapi mungkin separuh akhir kerana ia besar, dan sangat penting kerana kedua-dua pasukan berjuang di atas. Ia benar-benar hampir jadi ia akan menjadi permainan besar-besaran.”

“Saya telah belajar banyak dan saya maju dengan cara yang betul, jadi saya gembira,’ tambahnya. ‘Saya hanya berharap pada penghujung musim gol dan bantuan itu akan menjadi sangat penting dan ia amat bermakna untuk pasukan.

“[Arteta] telah mengajar saya banyak, dan saya perlu berterima kasih kepadanya atas cara saya berkembang kerana banyak perkara itu adalah kerana apa yang dia lakukan untuk saya.

“Anda perlu bersedia untuk semua yang datang, dan itu satu perkara yang saya telah cuba lakukan – bersedia untuk setiap saat dan cuba menerimanya.”

Share Post:

Related Posts