by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Bruno Fernandes menegaskan Manchester United mesti bergerak pantas selepas pengesahan Cristiano Ronaldo keluar dari Old Trafford.

United mengumumkan pemergian Ronaldo dengan persetujuan bersama berkuat kuasa serta-merta pada petang Selasa, sekali gus menamatkan tempoh keduanya di Manchester.

Ia berikutan temu bual eksplosif pemain berusia 37 tahun itu dengan Piers Morgan, di mana dia mendedahkan dia ‘tidak menghormati’ pengurus Erik ten Hag, juga menyasarkan legenda kelab dan pemiliknya.

Ronaldo juga menyasarkan pemain muda United, mendakwa mereka tidak cukup mengambil berat dan tidak mendengarnya.

Bekas bintang Real Madrid dan Juventus itu tidak muncul di hadapan akhbar pada hari Rabu bersama pengurus Fernando Santos menjelang perlawanan pembukaan Piala Dunia Portugal menentang Ghana, dengan Fernandes sebaliknya melangkah masuk.

Pemain tengah menyerang itu menegaskan dia tidak akan ‘memilih pasukan’ di tengah-tengah pertembungan antara United dan Ronaldo tetapi mengakui ‘tiada yang kekal selamanya’ dengan rakan senegaranya kini mencari kelab baharu.

“Saya tidak berasa tidak selesa. Saya tidak perlu memilih pihak,” kata Fernandes kepada pemberita.

“Ia adalah satu penghormatan untuk bermain bersamanya untuk kelab dan negara. Ia adalah impian yang menjadi kenyataan, tetapi tidak ada yang kekal selama-lamanya.

“Di sini semua orang memberi tumpuan kepada Piala Dunia. Semua orang sedar tentang makna mewakili negara kita.”

Ronaldo kini menjadi ejen bebas dengan laporan di Sepanyol dikatakan Newcastle United dan pasukan Arab Saudi, Al Nassr adalah barisan hadapan untuk menandatangani penyerang veteran itu.

Bagaimanapun, laporan ESPN, Newcastle telah menolak diri mereka sendiri dan tidak berminat untuk membuat perpindahan.

Chelsea telah muncul semula sebagai destinasi yang mungkin selepas ditawarkan Ronaldo pada musim panas dengan Todd Boehly tidak sabar-sabar untuk menandatangani pemenang Ballon d’Or lima kali berikutan pengambilalihannya di Stamford Bridge.

Tetapi kemaraan Boehly mendapat tentangan oleh pengurus Chelsea ketika itu, Thomas Tuchel, yang dipecat pada September.

Graham Potter menggantikan pengurus Jerman itu di London barat tetapi laporan baru-baru ini mengatakan bos Blues itu akan ‘sama-sama tidak berminat’ berhubung prospek Ronaldo menyertai kelab itu, berkongsi kebimbangan Tuchel mengenai kesannya terhadap bilik persalinan.

Share Post:

Related Posts