by Azhan Mohi in
Premier League

Brendan Rodgers yakin Arsenal akan ‘sangat, sangat hampir’ untuk memenangi kejuaraan Liga selagi pemain terpenting mereka kekal bebas daripada kecederaan.

The Gunners akan menuju ke perlawanan Rabu ini menentang Everton di Stadium Emirates dua mata di hadapan Manchester City selepas satu lagi kemenangan sukar.

Jaringan Gabriel Martinelli hanya seminit separuh masa kedua membolehkan pasukan Mikel Arteta mendapat tiga mata di King Power dan kemenangan City ke atas Bournemouth hanya beberapa jam kemudian menggariskan kepentingan kemenangan Arsenal.

Ditanya sama ada Arsenal mampu menamatkan penantian hampir 20 tahun untuk gelaran, Rodgers memberi rujukan kepada pasukan Arteta dan memuji mereka sebagai pasukan yang cemerlang.

Dia berkata: “Saya fikir mereka akan pergi sangat dekat. Mereka luar biasa dan saya fikir mereka telah menjadi seperti itu sepanjang musim.

“Papan mata jelas hampir tetapi dari segi bola sepak dan keupayaan teknikal mereka berada pada tahap yang berbeza.

“Saya fikir mereka akan pergi sangat dekat mereka mempunyai penjaga gol muda yang terbaik, empat pemain belakang padu, dua bahagian tengah kuat dan agresif, Zinchenko telah melakukan yang hebat sejak dia masuk dan menambah dimensi berbeza kepada permainan di bahagian tengah dengan kualiti dan kekuatan teknikalnya.

“Kedua-dua pemain sayap itu adalah kelas atasan khususnya Saka, dia adalah peringkat teratas.

“Saya katakan pada tahun lepas Arsenal tentang masuk ke empat teratas jika mereka memastikan semua orang cergas maka mereka akan melakukannya.

“Malangnya mereka mengalami kecederaan dan saya fikir tahun ini akan sama jika mereka memastikan semua orang cergas, mereka akan menjadi sangat rapat. Mereka adalah pasukan yang cemerlang.”

Sementara itu, Arteta gembira dengan persembahan pasukannya menentang Foxes tetapi memberi amaran bahawa mereka mesti menunjukkan lebih tajam pada sepertiga terakhir setelah menguasai penguasaan bola.

Dia berkata: “Saya sangat gembira dengan persembahan, kami menguasai permainan, kami banyak menyerang, kami berada di atas padang tetapi kami tidak berjaya mencipta peluang besar yang mencukupi.

“Itu adalah sesuatu yang perlu kami perbaiki tetapi kami tidak bolos, dan hanya satu rembatan dari Dewsbury-Hall yang tidak mengenai sasaran.

*Kami mempunyai begitu banyak situasi dengan kelebihan besar dan kami perlu memperbaikinya kerana kemudian anda perlu meletakkan 14, 15 cubaan tepat pada sasaran dan itu akan menjadi perbezaannya. Tetapi kami sedang mengusahakannya.”

Share Post:

Related Posts