by klasikko in
Piala Dunia

Pengurus Argentina, Lionel Scaloni telah menegaskan pemainnya bersama Lionel Messi menghormati lawan mereka.

Komen itu datang beberapa hari selepas pergaduhan besar-besaran antara pemain Argentina dengan pemain Belanda.

Perlawanan itu menyaksikan Belanda bangkit daripada ketinggalan 2-0 untuk menyamakan kedudukan pada masa kecederaan.

Semasa permainan, terdapat beberapa saat di mana pemain dari kedua-dua belah pihak bertelagah, di mana 15 layangan kad telah dikeluarkan.

Selepas masa tambahan mengheret sehingga penentuan penalti, Argentina menang 4-3 selepas Virgil van Dijk dan Steven Berghuis gagal menyempurnakan sepakan masing-masing.

Skuad kendalian Scaloni kemudian meraikannya dengan menyindir pemain Belanda yang kecewa di tengah padang sebelum berlari ke arah penyokong mereka di Stadium Lusail.

Penonton di media sosial melihat tingkah laku Messi yang tidak dijangka yang turut meraikan golnya di hadapan Louis van Gaal.

Dia juga bengang dalam temu bual selepas perlawanan kerana pemain Belanda yang tidak berpuas hati berada di belakang kamera.

Scaloni akui: “ Perlawanan sebelum ini dimainkan dengan cara yang kami perlu bermain daripada kedua-dua pasukan, Belanda dan Argentina, dan itulah bola sepak.

“Dalam bola sepak, kadang-kadang anda perlu bertahan, menyerang dan beberapa perlawanan, anda tahu, semua perkara boleh berlaku.

“Mungkin ada pertengkaran, masa yang lebih mencabar tetapi itu sahaja. Sebab itu ada pengadil untuk membuat keadilan.

“Kita perlu menamatkan tingkah laku yang menganggap Argentina itu sahaja dan kita biasanya mempunyai kelakuan seperti ini.

”Kami kalah kepada Arab Saudi, kami tidak berkata apa-apa. Kami memenangi Copa America di Brazil dan kami mengalami tingkah laku yang adil dengan Messi, [Leandro] Paredes dan Neymar.

”Mereka semua duduk bersama di dalam terowong stadium Maracana itu, jadi saya benar-benar tidak yakin dengan idea kelakuan tidak bersemangat kesukanan ini.

”Kami perlu menunjukkan kebanggaan kami dan kami hanya bermain permainan seperti yang kami perlu bermain.

“Kemudian ada pengadil yang bertanggungjawab membuat keputusan. Segalanya berakhir sebaik sahaja pengadil meniup wisel penamat.

”Jadi, kami menghormati semua pasukan, Belanda, Croatia sekarang dan semua lawan yang kami hadapi.

“Itulah salah satu ciri dan ciri utama kami dalam keperibadian kami sejak perlawanan pertama.

“Kita perlu menamatkan idea ini bahawa kami bukannya pemenang yang layak, itu sangat jauh daripada siapa kami sebenarnya sebagai satu pasukan, sebagai skuad dan cara kami mewakili negara ini.”

Share Post:

Related Posts