by Azhan Mohi in
Premier League

Richard Keys telah menggesa Todd Boehly untuk memecat Graham Potter mendapatkan bekas pengurus Chelsea Jose Mourinho sebagai penggantinya.

Prestasi suram Chelsea berterusan pada hari Sabtu apabila mereka dikalahkan 1-0 oleh pasukan di zon penyingkiran Southampton di Stamford Bridge.

Keputusan itu bermakna Chelsea – menduduki tangga ke-10 dalam Liga – hanya memenangi dua perlawanan dalam 14 perlawanan terakhir mereka dalam semua pertandingan.

Richard Keys percaya Potter telah ‘gagal teruk’ di Chelsea dan berkata Boehly harus berpaling kepada bekas bos Blues, Mourinho untuk memulihkan kelab itu.

Potter menggantikan pengurus yang memenangi Liga Juara-Juara Thomas Tuchel di Stamford Bridge pada awal musim tetapi sudah bergelut untuk menyelamatkan tugasnya.

“Jose Mourinho adalah bekas pengurus Chelsea yang sangat popular di kalangan orang ramai,” kata Keys kepada beIN SPORTS. “Dia adalah individu paling berjaya yang pernah diambil oleh kelab itu.

“Saya rasa peminat Chelsea akan bertindak balas dengan baik terhadapnya. Todd Boehly seorang populis jadi dia akan mahu memberikan peminat sesuatu untuk teruja.

“Percubaan dengan Graham Potter telah gagal dengan teruk jadi itu perlu diubah. Boehly memerlukan kad bebas daripada penjara dan itulah Jose Mourinho.

“Mourinho akan menjadi pelantikan paling popular yang Boehly boleh buat sekarang dan akan memberinya masa dalam projeknya.”

Mourinho membimbing Chelsea meraih tiga kejuaraan Liga sepanjang dua tempoh di kelab itu dan kini berada di kelab Serie A Roma.

Kekalahan Chelsea kepada Southampton menjadikan mereka enam tempat dan 10 mata di luar tempat Liga Juara-Juara.

Bertindak balas terhadap kemunduran terbaru Chelsea, bekas pengurus Brighton, Potter berkata: “Separuh masa pertama berada di bawah par daripada kami. Kredit kepada Southampton, mereka mencampurkan permainan dengan baik.

“Atas sebab berbeza kami tidak berada pada tahap yang sepatutnya pada separuh masa pertama. Pada separuh masa kedua, respons kami amat baik.

“Anda perlu membuang peluang itu. Garis markah tidak cukup baik untuk kami, kami kecewa dengannya.

“Kami mendapat beberapa peluang yang sangat baik dan pada tahap yang kami mainkan, anda perlu menjaringkannya.

“Kami mengalaminya pada minggu menentang Dortmund, tetapi separuh masa pertama mungkin mencerminkan kami kembali dari Liga Juara-Juara, perubahan yang perlu kami lakukan dan kekurangan ketidakstabilan.”

Share Post:

Related Posts