by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Kylian Mbappe tidak menghadiri latihan pada hari Selasa hanya empat hari lagi sebelum perlawanan suku akhir Piala Dunia untuk Perancis menentang England.

Bintang Paris Saint-Germain itu berada dalam prestasi sensasi di Qatar, menjadikan jumlah golnya kepada lima gol dalam empat perlawanan dengan jaringan yang hebat menentang Poland.

Laporan L’Equipe berkata pemain berusia 23 tahun itu tidak hadir pada latihan di stadium Jassim-bin-Hamad di mana seluruh pasukan berlatih pada petang Selasa.

Laporan mendakwa Mbappe menghabiskan hari bekerja di ‘bilik pemulihan’ Perancis, bekerja pada jadual yang berbeza daripada rakan sepasukannya. England menentang Perancis untuk merebut tempat ke separuh akhir pertandingan Sabtu ini.

Mbappe mengalami sedikit masalah kecederaan pada awal pertandingan. Penyerang itu digambarkan memakai tali pinggang di buku lalinya menjelang perlawanan terakhir kumpulan menentang Tunisia, bermula di bangku simpanan untuk perlawanan itu dengan tempat Perancis dalam 16 terakhir sudah pun selamat.

Isu buku lali dikatakan telah dibangkitkan semasa Mbappe bermain untuk PSG tetapi dia tidak menunjukkan tanda-tanda bahawa ia telah menjejaskannya di Qatar dengan rentetan persembahan hebat untuk Les Blues.

Mbappe akan menjadi ancaman terbesar apabila England menentang juara bertahan hujung minggu ini dengan bekas penyerang Arsenal dan Chelsea, Olivier Giroud juga dalam prestasi menggerunkan, setelah mengatasi rekod jaringan Thierry Henry sepanjang zaman dengan jaringannya ketika menang 3-1 ke atas Poland.

Giroud akan mengetuai barisan untuk pasukan Didier Deschamps dengan Mbappe sebagai sokongan, dengan veteran itu menyifatkan bintang PSG itu sebagai salah satu penyerang terbaik yang pernah bermain bersamanya.

“Kylian pada asasnya adalah salah seorang pemain terbaik yang pernah saya mainkan,” kata Giroud dalam sidang akhbar. “Dia hebat dan masih muda yang menakutkan kerana dia masih boleh meningkat.

“Dia sangat cekap dan, dari awal pertandingan, dia sangat penting untuk kami – sangat tegas, sangat kompetitif. Dia jelas merupakan penyerang terbaik yang pernah saya bermain dalam semua pasukan yang pernah saya mainkan.

“Kami tidak melihat yang terbaik daripadanya, saya harap ia akan datang tidak lama lagi dan dia akan menewaskan semua rekod. Saya tahu itu dan awak juga tahu.”

Giroud menambah: “Bola sepak adalah begitu spontan sehingga kami boleh membuat pergerakan seperti itu. Gol itu datang daripada gabungan itu. Hubungan kami sentiasa baik.

“Hubungan kami sentiasa baik. Dan semangat yang menular ini adalah sesuatu yang kami mahu kongsikan dengan pemain muda dan menggembirakan peminat kami.”

Share Post:

Related Posts