by Azhan Mohi in
Premier League

Arsenal kelihatan bersedia untuk bergantung kepada Rob Holding sekali lagi menentang West Ham hujung minggu ini selepas William Saliba sekali lagi tidak menyertai latihan pada hari Khamis.

Pemain antarabangsa Perancis itu telah menjadi tonggak kejayaan The Gunners musim ini tetapi dia nampaknya tidak mungkin memainkan peranan utama dalam permainan kerana kecederaan belakang yang menyaksikan dia terlepas tiga perlawanan terakhir.

Saliba mengalami kecederaan belakang tepat sebulan yang lalu semasa kekalahan mengejut Liga Europa menentang Sporting Lisbon dan telah mengambil pendekatan yang sangat berhati-hati dengan kepulangannya.

The Gunners bertandang ke timur London pada hari Ahad sebelum berdepan Southampton pada Jumaat berikutnya dan kemudian akan mempunyai empat hari untuk mempersiapkan pertemuan puncak mereka menentang Manchester City di Stadium Etihad.

Holding telah menggantikan rakan sepasukannya yang cedera sejak dua minggu lalu dan bermain dengan lancar menentang Crystal Palace dan Leeds United, tetapi bergelut semasa seri 2-2 di Anfield hujung minggu lalu.

Skuad kendalian Mikel Arteta berharap untuk kembali ke arah kemenangan selepas melihat City mendahului mereka dan menyusulinya dengan memusnahkan Bayern dengan cara yang tidak menyenangkan dalam pertembungan suku akhir pertama Liga Juara-Juara.

Pendahulu lama itu tidak lagi dianggap sebagai pilihan untuk merebut gelaran tetapi itu tidak akan menjejaskan semangat di kem Arsenal, menurut Bukayo Saka.

“Sebagai pemain, kami benar-benar mahu melakukan ini” kata Saka. “Kami tahu bahawa segala-galanya berada di tangan kami dan kami hanya perlu meneruskan perlawanan demi perlawanan.

“Jika kami memenangi lapan perlawanan terakhir ini dan mendapat beberapa keputusan yang baik, gelaran itu boleh menjadi milik kami, jadi kami hanya perlu kekal fokus.

“Ia adalah musim yang panjang dan kami perlu konsisten sepanjang perjalanan, jadi itulah yang kami akan cuba lakukan.

“Saya tidak akan mengatakan [perlawanan Man City] adalah perlawanan akhir, tetapi mungkin separuh akhir kerana ia besar, dan sangat penting kerana kedua-dua pasukan berjuang di atas.

“Ia sangat dekat jadi ia akan menjadi permainan besar-besaran.”

Share Post:

Related Posts