by Azhan Mohi in
Premier League

Tanguy Ndombele telah memberikan komen kepada Antonio Conte selepas dia dipecat oleh Tottenham minggu lalu, mengatakan dia tidak pernah diberi peluang oleh pengurus Itali itu.

Ndombele menandatangani kontrak dengan Spurs pada 2019 dengan rekod kelab £55 juta, tetapi perpindahannya masih jauh dari berjaya dengan prestasi yang membingungkan dan masalah kecergasan yang melanda masanya di utara London.

Dia juga mempunyai profil tinggi bertengkar dengan Jose Mourinho pada musim pertamanya di kelab itu sebelum sekali lagi dibuang pada 2021, kali ini oleh Conte.

Pemain tengah itu telah menghabiskan 18 bulan terakhir dengan pinjaman dan kini berada di Napoli di mana dia akan mengambil pingat juara Serie A tidak lama lagi, walaupun impaknya di Itali adalah terhad.

Pemain berusia 26 tahun itu telah menjaringkan dua gol dan membuat satu assist setelah hanya diberikan enam kali permulaan liga setakat ini.

Namun begitu, Ndombele gembira dapat melarikan diri seketika dari Tottenham Conte, dengan pemain antarabangsa Perancis itu terbuka tentang cara bekas bosnya melayannya di kelab induknya.

“Tiada penyelesaian lain dengan Tottenham dan saya gembira saya memilih Napoli,” katanya kepada SoFoot.

“Dengan Conte tiada pilihan, saya ingin menunjukkan nilai saya di atas padang tetapi saya berada di pinggir kumpulan. Ia dimaklumkan kepada saya dari hari pertama latihan bersama pasukan.

“Saya tidak tahu apa masa depan saya, ramai peminat meminta saya kembali ke Tottenham tetapi kelab akan membuat keputusan dan Napoli mempunyai pilihan untuk membeli.

“Saya tidak kisah untuk dipinjamkan di sini tetapi kadangkala saya melihat pemain bola sepak dilayan lebih seperti komoditi berbanding manusia.”

Klausa pembelian Ndombele dengan Napoli dikatakan sekitar £26 juta tetapi nampaknya tidak mungkin juara Serie A itu akan mencetuskannya.

Dia berharap dengan ketiadaan Conte, dia boleh menghidupkan semula karier Spurs di bawah pengurus baharu tetapi siapa yang masih perlu dilihat, dengan pendahulu awal Julian Nagelsmann kini lebih banyak dikaitkan dengan Chelsea.

Brendan Rodgers, Graham Potter dan, pengurus yang menandatangani Ndombele di tempat pertama, Mauricio Pochettino semuanya berkait rapat, manakala Conte telah disebut-sebut akan kembali secara sensasi ke Chelsea pada musim panas.

Share Post:

Related Posts