by Azhan Mohi in
Premier League

Sasaran Chelsea dan Manchester United, Rafael Leao menegaskan dia komited dengan AC Milan walaupun mempunyai cita-cita bermain bola sepak Premier League ‘pada masa depan’.

Bintang Piala Dunia Portugal, Leao telah muncul sebagai sasaran Chelsea dan Man United selepas membintangi gergasi Itali AC Milan sejak 2019.

Leao telah membuat lebih daripada 40 penampilan dalam setiap tiga musim terakhir, menjaringkan 34 gol sejak melengkapkan perpindahan bernilai 35 juta euro dari Lille.

Laporan mendakwa Chelsea dan Manchester United berharap untuk mendapatkan perjanjian untuk Leao sama ada pada Januari atau musim panas depan, tetapi pemain berusia 23 tahun itu menegaskan dia akan menamatkan kontrak semasanya di AC Milan, yang akan tamat pada akhir musim depan.

Ditanya sama ada dia berminat untuk bermain dalam Premier League, Leao memberitahu RDP Africa, melalui TMW: “Ya, pada masa hadapan.

“Tetapi sekarang saya 100 peratus memberi tumpuan kepada Milan. Saya berada di kelab terkemuka dan saya di bawah kontrak. Saya juga suka bandar Milan.”

Chelsea telah menunjukkan minat yang paling tinggi terhadap Leao tetapi penyerang itu memilih salah satu saingan The Blues di London apabila diminta untuk menamakan pasukan yang telah menarik perhatiannya musim ini.

“Saya telah melihat banyak perlawanan tahun ini,” tambahnya. “Saya suka Arsenal, saya rasa mereka bermain dengan sangat baik.”

Bos AC Milan Stefano Pioli menangani spekulasi mengenai Leao awal bulan ini dan menggesa bintang Portugal itu menandatangani kontrak baharu.

“Saya menasihatkannya untuk menandatangani perjanjian baharu dan kekal di Milan. Saya lihat Rafa sangat gembira di sini,” kata Pioli kepada Sky Sports.

Mengenai hubungan khusus dengan Chelsea, Pioli menambah: “Leao di sini akan mempunyai peluang untuk meningkat semula, dia berasa baik di Milan bersama kumpulan ini.”

Bekas rakan sepasukan Leao, Zlatan Ibrahimovic menyuarakan sentimen Pioli baru-baru ini, berkata: “Sudah tentu, Milan adalah persekitaran yang sesuai untuknya.

“Lihat sahaja pertumbuhannya, apabila dia tiba, dia jauh daripada pemain penentu seperti hari ini. Di sini dia sangat penting untuk kita, di tempat lain adakah dia sama pentingnya? Dia perlu bermula dari awal, anda tidak pasti dia akan bersedia serta-merta.

“Di Milan dia mempunyai keyakinan, ruang dan kebebasan, yang tidak diberikan di kelab lain, itu terpulang kepada anda. Selain itu, anda boleh melihat bahawa dia gembira di sini, sekarang dia ketawa sebelum menjaringkan gol. Dia adalah pemuda yang paling besar.

“Theo telah meningkat dengan begitu banyak, De Ketelaere kuat, dan kesabaran diperlukan. Tetapi Leao berada pada tahap yang lain, melebihi purata. Dia kekurangan langkah, dia hanya akan melakukannya apabila dia yakin sepenuhnya dengan kebolehannya.

“Hari ini walaupun dia tidak tahu betapa kuatnya dia. Kemudian dia akan menjadi sangat menakutkan. Dan harga akan naik.”

Share Post:

Related Posts