by Azhan Mohi in
Premier League

Pemain tengah Arsenal, Fabio Vieira telah mendedahkan bahawa dia telah menerima sokongan daripada bintang Manchester United, Cristiano Ronaldo selepas berpindah ke England.

Pemain berusia 22 tahun itu menyertai Gunners dalam perjanjian £34 juta pada musim panas ini dan telah membuat 12 penampilan setakat ini, mencatatkan jumlah keseluruhan 573 minit.

Dia adalah pemain tengah serangan tengah berkaki kiri, 5 kaki 7 inci yang terkenal dengan kebolehan menggelecek dan hantaran, dengan beberapa peminat Arsenal di Twitter sudah membandingkannya dengan bekas Gunners, Santi Cazorla.

Vieira dilahirkan di bandar Santa Maria da Feira – terletak 23km dari pusat Porto – dan telah menghabiskan seluruh kariernya di Estadio do Dragao sebelum berpindah musim panas ke Arsenal, setelah berkembang melalui barisan remaja mereka.

Dia mengenali legenda United Ronaldo dengan baik – dengan kedua-dua pemain Portugal itu – dan pemain berusia 37 tahun itu, yang juga meninggalkan negaranya pada usia awal untuk menuju ke Premier League, telah memberi nasihat kepada Vieira ketika dia menyesuaikan diri dengan kehidupan di England .

“Dua pengaruh terbesar bagi saya ialah Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi,” Vieira memberitahu laman web Arsenal.

“Ronaldo bukan hanya kerana dia orang Portugis, tetapi dia benar-benar seseorang yang benar-benar memberi inspirasi kepada orang lain dengan etika kerjanya, bagaimana dia terpaksa meninggalkan keluarga dan zon selesanya untuk menandatangani kontrak dengan Sporting, dan untuk dia membina kerjaya yang telah dia bina. , ia memberi inspirasi kepada semua orang.

“Messi lebih kepada gaya permainan saya. Saya serupa dengan Messi dan saya menghargai cara dia bermain.

“Saya telah berjumpa dengan Ronaldo. Saya bertemu dia dengan pasukan kebangsaan kerana kami berdua akan berada di gim, dan sekali lagi baru-baru ini dalam perlawanan kami di Manchester United.

“Dia akan sentiasa memberikan sokongan dan memberi nasihat kepada pemain muda.”

Vieira telah menjaringkan dua gol untuk Arsenal sejak berpindah ke utara London, dengan satu dalam Liga menentang Brentford dan satu lagi dalam Liga Europa menentang Bodo/Glimt.

Sebelum menyertai Gunners, dia memenangi Liga Belia UEFA bersama Porto pada 2017-18, menjaringkan gol pada perlawanan akhir menentang saingan Arsenal di London, Chelsea ketika pasukan Portugal itu kalah sebagai pemenang 3-1 pada hari itu.

Vieira memecah masuk ke dalam pasukan utama pada 2020 – membantu Porto memenangi Liga Primeira 2019-20 – dan memenangi kejuaraan liga kedua musim lalu selepas dinamakan Pemain Muda Bulanan untuk Januari dan Pemain Tengah Bulanan pada April.

Share Post:

Related Posts