by Azhan Mohi in
Premier League

Bintang Manchester United Andre Onana telah disenaraikan dalam skuad pasukan kebangsaan Cameroon walaupun telah bersara daripada tugas antarabangsa tahun lalu.

Onana meluangkan masa untuk bermain untuk negaranya Disember lalu selepas pergaduhan berprofil tinggi dengan pengurus Rigobert Song semasa Piala Dunia Qatar.

Penjaga gol itu muncul dalam perlawanan pertama mereka menentang Switzerland tetapi kemudian ditendang keluar daripada skuad hanya beberapa jam sebelum perlawanan seterusnya menentang Serbia, sebelum terbang pulang sebelum kejohanan mereka selesai.

Dilaporkan bahawa kedua – dua itu tidak bersetuju mengenai taktik dengan Song mahu melihat lebih banyak ‘penjaga gol tradisional’ dan tendangan panjang yang terus, berbanding gaya belakang yang dimiliki Onana.

Apabila mengumumkan persaraan antarabangsanya, pemain berusia 27 tahun itu berkata ‘ceritanya dengan pasukan kebangsaan Cameroon telah berakhir’, tetapi lapan bulan kemudian dia telah dipanggil semula oleh Song.

Tidak jelas sama ada Onana benar-benar bersedia untuk dipilih, dengan Cameroon akan menentang Burundi dalam kelayakan Piala Negara-Negara Afrika pada 12 September.

Sekiranya dia membantu negaranya layak ke kejohanan itu, ia akan memberi kesan besar kepada United kerana penjaga gol itu akan terlepas aksi Liga selama sebulan.

AFCON ditetapkan untuk diadakan dari 13 Januari hingga 11 Februari, jadi jika Onana dan Cameroon melangkah ke final, dia berpotensi terlepas empat perlawanan untuk Red Devils.

Skuad kendalian Erik ten Hag kini dijadualkan menentang Tottenham, Wolves, West Ham dan Aston Villa dalam tempoh itu.

Jika dia tidak hadir, Altay Bayindir perlu meningkatkan prestasi, dengan penjaga gol Turki akan menyertai dari Fenerbahce dalam beberapa hari akan datang, dengan Dean Henderson pergi ke Crystal Palace.

Selepas mara ke final Liga Juara-Juara bersama Inter Milan, Onana berpindah ke Old Trafford pada musim panas ini dengan bayaran £47 juta dengan Ten Hag berminat untuk bersatu semula dengan bekas bintang Ajaxnya dan mempunyai penjaga gol yang mempunyai kemahiran pengedaran yang lebih baik daripada David de Gea.

Dia telah mengharungi permulaan hidup yang sukar di England bagaimanapun, setelah melepaskan empat gol kepada Tottenham dan Nottingham Forest dan ketika dia mengekalkan rekod bersih pada penampilan sulungnya menentang Wolves, dia amat bertuah kerana tidak memberikan penalti saat akhir.

Dia akan mengharapkan yang lebih baik apabila United bertandang ke Arsenal Ahad ini.

Share Post:

Related Posts