by Azhan Mohi in
Premier League

Oleksandr Zinchenko sedang bersaing untuk memberikan Mikel Arteta peningkatan kecergasan yang tidak disangka menjelang perlawanan Liga Arsenal menentang Brighton.

Laporan awal minggu ini mendakwa pemain antarabangsa Ukraine itu akan terlepas baki musim ini, bersama William Saliba, selepas dia mengalami kecederaan betis dalam kemenangan ke atas Newcastle hujung minggu lalu.

Walaupun Arteta mengakui perlawanan akan datang terlalu cepat untuk Saliba, dia lebih berhati-hati tentang peluang Zinchenko menentang Seagulls pada sidang akhbar pra-perlawanannya.

Dia berkata: “Kami mempunyai satu lagi sesi esok[Sabtu] sebelum perlawanan Brighton, dan kami cuba mendapatkan pemain kembali untuk itu.

“Hari ini kami tidak berlatih di atas padang, jadi kami akan mengetahui lebih lanjut esok.

“Dengan William, sudah pasti dia tidak akan cergas untuk perlawanan ini dan kami meragui sama ada dia akan cergas untuk perlawanan seterusnya juga.

“Tetapi kami mahu mengekalkan harapan itu dan memastikan bahawa kami memberi diri kami peluang terbaik untuk mendapatkan mereka kembali.”

Tetapi Zinchenko memberi kejutan kepada pengurusnya pada hari Sabtu apabila dia digambarkan bersama Jorginho dan Gabriel Jesus semasa latihan pasukan utama.

Arsenal masih mengekalkan harapan tipis untuk mengejar Manchester City di tangga teratas tetapi akan memerlukan bantuan daripada Everton yang melayan juara itu pada sepak mula awal Ahad.

The Gunners akan mendapati ia jauh daripada mudah dalam usaha mereka untuk mengekalkan tekanan walaupun memandangkan Brighton hanya kalah satu daripada lima perlawanan terakhir mereka di Emirates dalam semua pertandingan.

“Mereka mempunyai visi yang sangat jelas, mereka telah mendahului banyak kelab lain dalam cara mereka mengendalikan dan membuat keputusan,” kata Arteta. “Cara mereka membangunkan pemain, merekrut bakat, cara mereka menubuhkan kelab, orang yang mereka rekrut juga sangat mengagumkan. Saya fikir mereka telah melakukannya dengan sangat baik.

“Tahap setiap organisasi jauh lebih baik daripada sebelum ini. Tahap pemain, kakitangan dan jurulatih – semuanya telah bertambah baik. Secara fizikal ia lebih mencabar, dan setiap butiran dan setiap fasa permainan dikuasai dengan cara yang betul oleh setiap lawan.

“Itu menjadikan permainan ini menarik kerana terdapat banyak perkara yang boleh pergi mengikut kehendak anda atau tidak mengikut kehendak anda dalam margin kecil, dan itulah Premier League sekarang untuk setiap pasukan.”

Share Post:

Related Posts