by Azhan Mohi in
Premier League

Seorang legenda Amerika Syarikat berharap dapat meyakinkan bintang muda Arsenal, Folarin Balogun untuk menukar kesetiaan antarabangsanya dari England ke Amerika Syarikat.

Balogun sedang menikmati musim cemerlang dipinjamkan ke Reims di mana dia telah menjaringkan 15 gol dalam hanya 23 perlawanan Ligue 1 setakat ini.

Jumlah ini kini menjadikannya penjaring terbanyak liga itu bersama Kylian Mbappe dari PSG dan Jonathan David dari Lille.

Ia satu pencapaian yang luar biasa untuk penyerang yang sebelum musim ini hanya menjaringkan lima gol dalam karier kelab seniornya, walaupun potensinya sentiasa diketahui oleh mereka yang mengikuti karier antarabangsanya.

Pemain berusia 21 tahun itu telah beraksi di peringkat remaja untuk kedua-dua England dan Amerika Syarikat, menjaringkan tujuh gol dalam hanya 13 kap untuk pasukan U21.

Masa depannya di Arsenal pada masa ini tidak jelas, tetapi Balogun juga mempunyai keputusan besar untuk dibuat berhubung negara mana dia mahu bermain, kerana dia layak mewakili Three Lions, USMNT dan Nigeria.

Eric Wynalda, bekas penjaring gol terbanyak sepanjang zaman Amerika Syarikat, terdesak untuk melihat Balogun memakai Bintang dan Belang dan berharap prospek menjadi penyerang bintang di Piala Dunia tempat sendiri boleh menggodanya.

“Jika kami mendapat Folarin Balogun, kami menyelesaikan banyak masalah,” bekas penyerang itu memberitahu Podcast Wondergoal The Action Network.

“Saya kagum dengan segala-galanya tentang dia. Kekuatan yang dia ada, masa larian dia.

“Jika anda melihat keadaan dia dan pasukan yang dia bermain, mereka berada di meja tengah dan dia bermain untuk pengurus [Will Still] yang berusia 30 tahun dan kelab itu perlu membayar denda $25,000 kerana dia tidak mempunyai lesen untuk melatih di peringkat itu.

“Kita perlu merayu kepada egonya yang merupakan realiti ini. Kita harus memberitahu dia bahawa dia akan menjadi bintang. Bintang mutlak di Piala Dunia, di negaranya sendiri kerana dia dilahirkan di New York.

“Dia akan menjadi bintang bersama kami. Dia tidak semestinya menjadi bintang bersama England. Ia akan menunjukkan betapa pentingnya baginya untuk menjadi tumpuan. Itulah satu-satunya peluang yang kita ada untuk mendapatkannya.

“Kami perlu mendapatkannya dengan beberapa penaja juga. Segala-galanya daripada Mastercard, Budweisers, Coca-Cola, yang besar yang akan menjadi penaja Piala Dunia ini. Mereka perlu memikirkan cara untuk menyesuaikannya dengan bajet.”

Share Post:

Related Posts