by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Penjaga gol Amerika Syarikat Matt Turner berkata pasukannya mempunyai apa yang diperlukan untuk menewaskan England dalam pertembungan Piala Dunia mereka pada malam Jumaat.

Perlawanan di Stadium Al Bayt di Qatar akan menjadi perlawanan penting dalam menentukan siapa yang layak dari Kumpulan B, bukan sahaja untuk kedua-dua pasukan terbabit tetapi juga untuk Wales yang berdepan Iran terlebih dahulu.

England berada di tangga teratas kumpulan, manakala AS dan Wales mempunyai satu mata selepas keputusan seri 1-1 yang mendebarkan mereka pada hari Isnin.

Kemenangan terakhir AS ke atas Three Lions adalah hampir 29 tahun yang lalu, walaupun mereka berjaya seri 1-1 dalam Piala Dunia 2010, apabila penjaga gol England, Rob Green tewas dengan rembatan jarak jauh Clint Dempsey.

Ramai yang menganggap pasukan Amerika ini sebagai yang paling berbakat sepanjang zaman, dengan pemain bintang seperti Christian Pulisic, Weston McKennie dan Giovanni Reyna menjalankan karier mereka di kelab terbesar di Eropah.

Dan itu telah memberi harapan kepada Turner bahawa pasukannya boleh menghasilkan kejutan Piala Dunia terbaharu, berikutan kemenangan Arab Saudi dan Jepun masing-masing menentang Argentina dan Jerman.

“Anda tidak boleh mengambil mudah apa-apa permainan. Anda mahu keluar, tunjukkan prestasi terbaik anda,” kata bintang Arsenal Turner.

“Dunia bola sepak semakin mendatar. Pasukan kebangsaan mempunyai rancangan permainan, mereka telah melabur dalam belia selama beberapa tahun, mereka mempunyai pemain yang bermain di peringkat teratas di seluruh dunia.

”Apabila anda mempunyai satu pasukan mengikuti mesej yang sama, anda boleh mengalahkan sesiapa sahaja pada hari tertentu.”

Turner berpindah ke Emirates pada musim panas dari New England Revolution dan merupakan salah satu daripada enam pemain di USMNT yang kini bermain di Premier League.

Dia amat mengenali tiga bintang England di Arsenal, iaitu Aaron Ramsdale, Ben White dan Bukayo Saka, dan menambah bahawa pasukannya telah bersiap sedia untuk menangani ancaman letupan yang kedua.

“Saya fikir ia agak jelas. Dia adalah salah seorang bintang muda bola sepak dunia,” kata Turner mengenai Saka, yang menjaringkan dua gol ketika membelasah Iran 6-2 pada Isnin.

“Dia adalah pemain terbaik dan saya rasa anda tidak memerlukan saya untuk memberitahu sesiapa dalam pasukan kami betapa besarnya ancaman yang dia lakukan dalam permainan.

“Dia menjaringkan gol dalam pelbagai cara. Dia benar-benar berkembang, matang. Dia menjadi lebih kuat daripada apa yang saya faham. Saya hanya bekerja dengannya selama beberapa bulan.

“Saya tidak sabar-sabar untuk bermain menentang wajah yang dikenali. Saya fikir dia seorang pemain yang sangat bagus yang boleh mengubah mana-mana permainan yang dia sertai.”

Share Post:

Related Posts