by Azhan Mohi in
Premier League

Bintang muda Arsenal, Folarin Balogun telah mendedahkan bahawa bekas rakan sepasukan Nicolas Pepe dan Alexandre Lacazette menggesa dia berpindah ke Perancis secara pinjaman.

Balogun kini menikmati tempoh pinjaman yang sangat produktif di Reims, di mana dia telah menjaringkan lapan gol dan membantu dua gol dalam 15 penampilan.

Walaupun dia hanya membuat 10 penampilan untuk The Gunners setakat ini, Balogun mempunyai reputasi yang hebat, sebahagiannya dibantu oleh prestasinya untuk England U21 yang dengannya dia telah menjaringkan tujuh gol dalam 13 perlawanan.

Selepas menghabiskan separuh masa terakhir musim lalu secara pinjaman kepada kelab Championship, Middlesborough, di mana dia mempamerkan aksi mengagumkan walaupun jumlah gol yang rendah, terdapat banyak minat terhadap pemain berusia 21 tahun itu dari kelab Inggeris.

Oleh itu, adalah mengejutkan untuk melihat dia berpindah ke Ligue 1, tetapi penyerang itu kini telah mendedahkan bahawa dia bermotivasi untuk berbuat demikian kerana dua bekas bintang Arsenal yang telah mencapai kejayaan besar di Perancis.

“Saya bercakap dengan Laca dan Nico sebelum membuat langkah,” Balogun memberitahu The Athletic.

“Laca memberitahu saya dia fikir ia adalah liga yang baik untuk saya dan saya perlu mula bermain. Kemudian Laca pergi dan saya bercakap dengan Nico ketika kami berada di Amerika dalam jelajah pramusim.

“Dia dapat melihat pada masa itu saya agak kecewa kerana saya tidak bermain. Dia hanya berkata untuk kekal positif, terus bekerja keras dan kemudian dia berkata mungkin memikirkan tentang pinjaman kepada liga Perancis.

‘”Saya pasti anda boleh melakukannya dengan baik dalam liga ini jika anda memohon sendiri”. Dia memberi saya cabaran untuk mendapatkan 10 gol dalam liga dan berkata, “Jika anda berbuat demikian, anda telah membuat kemajuan”.

“Dia hanya memberi saya banyak dorongan. Saya mengambilnya, tetapi saya tidak terlalu memikirkannya pada masa yang sama. Kemudian, saya mendengar minat dari Perancis dan saya pasti apa yang dia katakan ada di dalam fikiran saya di suatu tempat.”

Seperti yang dinyatakan, Balogun sudah pun dalam perjalanan untuk melakar dua angka gol untuk Reims, sesuatu yang akan membantu perkembangannya ketika dia berusaha untuk mencabar Gabriel Jesus dan Eddie Nketiah dalam barisan Arsenal.

Lacazette dan Pepe kedua-duanya memperoleh wang besar berpindah ke Emirates selepas kejayaan besar masing-masing dalam Ligue 1 di Lyon dan Lille.

Selepas lima tahun yang baik di utara London, penyerang Lacazette kembali ke Lyon secara percuma pada musim panas dan telah bermula apabila dia berhenti dengan sembilan gol dalam 15 perlawanan setakat musim ini.

Sementara itu, Pepe, yang masih pemain rekod Arsenal, cuba merampas semula prestasi terbaiknya secara pinjaman di Nice setelah bergelut di bawah Mikel Arteta, dan setakat ini pemain sayap itu mempunyai enam gol dalam 18 perlawanan.

Share Post:

Related Posts