by klasikko in
Premier League

Pep Guardiola telah mengkritik Kalvin Phillips kerana kembali dari Piala Dunia “berat badan berlebihan”.

Dia juga menambah pemain tengah bernilai £45 juta itu tidak berada dalam keadaan yang cukup baik untuk berlatih dengan Manchester City pada masa ini.

Guardiola berkata perbincangannya dengan Phillips akan kekal tertutup, tetapi pemain tengah England itu tidak turun berlatih dengan City pada hari Rabu.

Sementara itu, empat pemain lain yang menyertai kem Three Lions telah kembali ke pusat latihan Etihad.

Phillips tidak berada dalam skuad untuk menentang Liverpool dalam Piala Carabao dan Guardiola telah mendedahkan bahawa bentuk fizikalnya kembali dari Qatar menghalangnya daripada terus bermain.

“Dia tidak cedera. Dia datang dengan berat badan berlebihan. Saya tidak tahu [kenapa].

“Dia hadir dalam keadaan tidak bersedia untuk melakukan sesi latihan dan bermain,” kata Guardiola.

Phillips beraksi hanya 42 minit di Qatar, menentang Wales dan Senegal selepas baru-baru ini pulih daripada kecederaan bahu.

Bagaimanapun dia mampu berlatih bersama England di Al Wakrah sepanjang kejohanan berlangsung.

Selepas disingkirkan oleh Perancis pada 10 Disember, kontinjen England dari City diberi cuti selama 10 hari sebelum melaporkan diri untuk tugasan kelab.

Phillips telah bermain hanya 57 minit bola sepak kompetitif untuk Citizens sejak menyertai dari Leeds United pada musim panas.

Masalah kecederaan bahu yang berlarutan dalam perlawanan persahabatan menentang Barcelona pada penghujung Ogos telah memburukkan keadaannya.

Pemain berusia 27 tahun itu kembali beraksi untuk City sejurus sebelum Piala Dunia, bermain 41 minit dalam kemenangan pusingan ketiga Piala Carabao menentang Chelsea.

Tetapi kecederaan bermakna Rodri telah memulakan 20 daripada 23 perlawanan untuk skuad Guardiola musim ini.

Phillips telah ditandatangani untuk meringankan beban kerja pemain tengah dan Guardiola akan membawanya kembali ke pasukan apabila dia sudah bersedia.

Walaupun ia tidak mungkin berlaku pada 28 Disember apabila City menentang bekas pasukannya, Leeds United di Elland Road.

“Apabila dia akan bersedia, dia akan bermain, kerana kami memerlukannya, kami sangat memerlukannya,” katanya.

Ditanya sama ada kepulangan Phillips ke kelab yang berlebihan berat badan itu mengecewakan, Guardiola berkata: “Ia adalah perbualan peribadi dengan Kalvin.”

Share Post:

Related Posts